A zsírfolt tisztítása


lard1

Háztartásban előforduló szennyeződések közül – véleményem szerint – a legtöbbet a  zsírfolt eltávolításával kell foglalkoznunk. Erre adunk néhány ötletet mai posztunkban.

Bármilyen szövetből a legegyszerűbben a zsírfoltot benzinnel távolíthatjuk el. A foltot itassuk át. Szórjunk rá hintőport vagy keményítőt, majd finoman dörzsöljük át a foltot,majd hagyjuk megszáradni. A megmaradt port, pedig porszívozzuk ki, vagy rázzuk le a szövetről. Ne felejtsük, ha benzint használunk, akkor nyitott ablaknál végezzük el a műveletet. Használhatunk itatóspapírt is, úgy, hogy a papírral közrefogjuk a foltos részt, majd átvasaljuk. Minden vasalóhúzás után cseréljük ki a papírokat.

Könnyebben oldódó zsírfoltok (vaj, olaj, sertészsír stb.) esetében benzin vagy terpentin a legjobb oldószer. A tisztítandó ruha alá fehér szívópapírt teszünk, és az oldószert a foltra csepegtetjük. Még mielőtt az oldószer elpárolog, keményítőt vagy krétaport szórjunk a foltra, amivel megakadályozzuk a folt körüli keretképződést. Egy kis idő múltán az anyagot rázzuk ki vagy keféljük le

gyapjúszövetből is kivehetjük a zsírfoltot benzin és búzalisztből vagy keményítőből készült péppel. A pépet rákenjük a foltra, ha megszáradt, lekeféljük.

A gumicsizmán lévő zsírfoltokat alkohollal távolítsuk el. Benzint vagy hasonló oldószert ne használjunk, mert a benzin feloldja a gumírozást! Tisztítás után a csizmát feltétlenül kenjük be glicerinnel, vagy ha nincs kéznél, akkor étolajjal vagy vazelinnel. A gumi így puha marad.

Bőrről a friss zsírfoltok úgy is eltávolíthatóak, hogy óvatosan bedörzsöljük egy felvert tojásfehérjével.

Zsíros abroszra vagy ruhára vastagon szórjunk sütőport, hagyjuk állni egy éjszakán át, végül mossuk ki.

Ha zsíros lett a tapéta, benzinbe mártott puha ronggyal itatgassuk, a rongyot mindig tisztára cserélve.

A tűzhely lapjára folyt zsírt szórjuk be meleg kávézaccal, hagyjuk kihűlni, ezután a zaccal együtt könnyen lemoshatjuk.

Forrás: Tausz György

2 responses to “A zsírfolt tisztítása

  1. Visszajelzés: Papír, tapéta tisztítása « Tisztaság

  2. és, ha már hetek óta benne van a folt? egy ruhámra csöppent rá a forró kolbász zsírja… indulás előtti utolsó pillanatban gyorsan kajáltam… nem volt időm kimosni, csak gyorsan beáztattam mosószeres vízbe. azóta 2szer mostam mosógéppel, de nem jött ki.

Hozzászólás