A zsírfolt tisztítása


lard1

Háztartásban előforduló szennyeződések közül – véleményem szerint – a legtöbbet a  zsírfolt eltávolításával kell foglalkoznunk. Erre adunk néhány ötletet mai posztunkban.

Bármilyen szövetből a legegyszerűbben a zsírfoltot benzinnel távolíthatjuk el. A foltot itassuk át. Szórjunk rá hintőport vagy keményítőt, majd finoman dörzsöljük át a foltot,majd hagyjuk megszáradni. A megmaradt port, pedig porszívozzuk ki, vagy rázzuk le a szövetről. Ne felejtsük, ha benzint használunk, akkor nyitott ablaknál végezzük el a műveletet. Használhatunk itatóspapírt is, úgy, hogy a papírral közrefogjuk a foltos részt, majd átvasaljuk. Minden vasalóhúzás után cseréljük ki a papírokat.

Könnyebben oldódó zsírfoltok (vaj, olaj, sertészsír stb.) esetében benzin vagy terpentin a legjobb oldószer. A tisztítandó ruha alá fehér szívópapírt teszünk, és az oldószert a foltra csepegtetjük. Még mielőtt az oldószer elpárolog, keményítőt vagy krétaport szórjunk a foltra, amivel megakadályozzuk a folt körüli keretképződést. Egy kis idő múltán az anyagot rázzuk ki vagy keféljük le

gyapjúszövetből is kivehetjük a zsírfoltot benzin és búzalisztből vagy keményítőből készült péppel. A pépet rákenjük a foltra, ha megszáradt, lekeféljük.

A gumicsizmán lévő zsírfoltokat alkohollal távolítsuk el. Benzint vagy hasonló oldószert ne használjunk, mert a benzin feloldja a gumírozást! Tisztítás után a csizmát feltétlenül kenjük be glicerinnel, vagy ha nincs kéznél, akkor étolajjal vagy vazelinnel. A gumi így puha marad.

Bőrről a friss zsírfoltok úgy is eltávolíthatóak, hogy óvatosan bedörzsöljük egy felvert tojásfehérjével.

Zsíros abroszra vagy ruhára vastagon szórjunk sütőport, hagyjuk állni egy éjszakán át, végül mossuk ki.

Ha zsíros lett a tapéta, benzinbe mártott puha ronggyal itatgassuk, a rongyot mindig tisztára cserélve.

A tűzhely lapjára folyt zsírt szórjuk be meleg kávézaccal, hagyjuk kihűlni, ezután a zaccal együtt könnyen lemoshatjuk.

Forrás: Tausz György

Reklámok

2 responses to “A zsírfolt tisztítása

  1. Visszajelzés: Papír, tapéta tisztítása « Tisztaság

  2. és, ha már hetek óta benne van a folt? egy ruhámra csöppent rá a forró kolbász zsírja… indulás előtti utolsó pillanatban gyorsan kajáltam… nem volt időm kimosni, csak gyorsan beáztattam mosószeres vízbe. azóta 2szer mostam mosógéppel, de nem jött ki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s