Lassan vége a hétvégének, de a vasárnapi ebéd még hátra van. Mint oly sok családban, nálunk is húsleves lesz az előétel. Ehhez tegnap elő is készítettük a friss marhahúst, de a szeletelés közben sajnos történt egy kis “baleset”. A vágódeszkéról egy ügyetlen mozdulattal sikerült magamra öntenem a felszeletelt hús levét. Így azonnal adódott a mai nap témája: Hogyan távolítsuk el a húsfoltot?
Ha meleg vízben rögtön kiöblítjük, a folt szinte maradék nélkül eltűnik. Ha mégis maradna nyom akkor langyos szappanos vízben, vagy alkohollal mossuk át a felületet. Amennyiben a folt régi, áztassuk hideg, sós vízbe, mjad ez után mossuk ki, vagy dörzsöljük tisztára hígított szalmiákszesszel. Makacs foltok esetén alkalmazzunk benzines előmosást, és ez után mossuk ki az anyagot. A fehér és színtartó anyagoknál 5%-os szalmiákszesszel érhetjük el a kívánt eredményt, ha utána hidrogén-peroxidos oldattal kezeljük. Ez után jól öblítsük ki. Gyapjú esetén csak szalmiákszeszt használjunk. Selyemnél, viszont a tiszta szesz a leghatékonyabb.
Ha a lé a padlóra, vagy fára folyt, először itassuk fel, majd klóros vízzel és öblítéssel távolíthatjuk el. Ha a folt régi, akkor csak erős szódás oldattal távolíthatjuk el.
Forrás: Kádi Péter: 1100 tipp a háztartásban
Kádi Péter könyvét lopott szövegből állította össze. Később a kiadóval rendeztük a problémát.
Eredeti könyv: Háztartási lexikon (http://hazipraktikak.com)