Papír, tapéta tisztítása


tapéta

A füzetlapon, céges számlán elő-előfordul egy-egy kellemetlen paca. Ilyenkor jól jön a következő elegy: Égetett magnéziából (MgO, patika, fehér por) és könnyűbenzinből (foltbenzinkén) pépet készítünk, mellyel a papíron a foltot bekenjük. Száradás után a folt eltűnik, mert a magnézia magába szívja az alkohol által feloldott zsírt. Az alkohol elpárolgásával a magnéziapor pedig szépen lehull.

Amennyiben elkoszolódott a tapétánk, nem kell a feltétlenül eldobni, újratapétázni. Ha nincs elszakadozva, akár fel is lehet újítani. Ehhez egyszerűen alkalmas anyaggal le kell a zsírt, koszt radírozni róla. Ehhez 40r rozslisztet és 10r, 4%-os NAOH oldatot összegyúrva gittszerű anyagot kapunk. Ez jó a radírozáshoz, melyet a lúg miatt kesztyűben végezzünk.
Megoldás lehet még ha borotvahabot fújunk a foltra, amit áttörölünk egy ronggyal, majd miután megszáradt, finoman átradírozzuk.

A tapétán látható kéznyomokat boraxba mártott kendővel tüntethetjük el. Ha valami elmázolódott a tapétán, keverjünk kenőcsöt keményítőlisztből és hideg vízből. Vigyük fel a foltra, és hagyjuk megszáradni. A száraz lisztet keféljük le. Szükség esetén ismételjük meg a műveletet. Kipróbálhatjuk ezt is: tegyünk a foltra itatóspapírt, és vasaljunk rá. Ismétléskor tiszta itatóst használjunk.

Forrás:
http://www.tar.hu/norbimagan
http://tudatosvasarlo.hu/otletek

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s