Környezetünk tisztasága – Az útszóró só használatának korlátozása


Figyelem, közérdekű!
Igaz, hogy ez a blog alapvetően a vegyszermentes tisztítás, takarítás fortélyait hivatott megosztani közönségével, de mivel korábban több írás is foglalkozott az utak síkosság-mentesítésével és annak következményeként némi praktikával, úgy gondolom nem árt ha megosztom önökkel a felröppent szóbeszéd konkrét alapját.

A talaj- és talajvíz védelemmel összefüggő jogszabály változások között az alábbi -mindenkit érintő- bekezdés olvasható:

“…belterületi közterületen, az úttest kivételével, síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti…”

346/2008.(XII.30) Korm. rendelet
5.§ 2. bekezdése
Hatályba lépése: 2010. Szept. 1.

forrás: www.kozfegy.hu

Szóval újabb nagy lépést teszünk az európai normák és az egészségesebb, élhetőbb környezet felé.

Az ok, amiért ezt az információt most bocsájtom közkézre, a jövő hétre beígért havazás és az ebből adódó pánikszerű útszóró só vásárlások. Bár az általam kiragadt néhány sor ezt nem tükrözi, a rendelet hatályba lépése után az azt megszegőket bírsággal sújtják.  Érdemes tehát már most környezetbarát síkosság-mentesítő anyagot beszerezni, hiszen a fölöslegesen felhalmozott útszóró só többszörösen kidobott pénzzé válhat.

És, hogy mit ajánlunk helyette?
A régi jól bevált alternatív módszereket, mint pl. a hamu, a salak, a homok vagy a zúzott murva. Természetesen létezik ezeknél komfortosabb lehetőség is. Ilyen pl. a Zeolit (zúzott vulkanikus kőzet). Ennek beszerzésekor érdeklődjünk a területileg érintett önkormányzatnál, mivel ára az útszóró sóénak többszöröse lehet, de az önkormányzatok némelyike jelentős támogatással járul környezetünk ilyetén védelméhez.

Hozzászólás