A márványpadló tisztítása


A minap volt szerencsém egy olyan emberrel találkozni, akinek a háza maga a csoda. A kialakításánál az volt a cél, hogy minél praktikusabban lehessen felhasználni  a tereket és úgy gondolom, ez  tökéletesen sikerült. Mindeközben arra is figyeltek, hogy – csak és kizárólag – minőségi anyagok legyenek az éplületben. Így esett a döntés a márványra, mint padlóburkoló. Mivel ez az ismerősöm tudja, hogy milyen blogot írunk, így azonnal megkérdezte, hogy a márványtisztítására milyen praktikáink vannak.

A legegyszerűbb praktika a foltok eltávolítására, ha szódabikarbóna és víz keverékét rákenjük a foltra, majd langyos vízzel lemossuk és szárazra töröljük. Remek tisztítószert gyárthatunk otthon úgy, hogy citromléből és tisztítóporból (nem súrolópor) készítünk pasztát. Szennyeződöt felületet kenőszappannal kenjük át és utánna nedves ronggyal töröljük át. Az áttisztított felületre rákenhetjük az általunk elkészített pasztát,végül bő vízzel mossuk le. Hasonló eredmény érhetünk  el ha csak ecetet vagy vitromlevet használunk, de arra vigyázzunk, hogy ezek az anyagok könnyen megmarhatják a kő felületét.

A márvány nem igényel túl nagy odafigyelést napi takarítás szintjén, elég ha mosószeres ronggyal áttöröljük. Ha zsír vagy olajfolt kerül a kőre, legkönnyebben acetonnal vagy benzinnel távolíthatjuk el. A legfontosabb, hogy súrolószert ne használjunk, hiszen azzal könnyen összkarcolhatjuk a kő felületét. Ha ettől függetlenül a márványunk el kezd mattosodni, akkor használjunk viaszos posztót a fényesítéshez. Ablakpárkányok fényesítéséhez használhatunk étolajat is.

2 responses to “A márványpadló tisztítása

 1. Sziasztok,
  nem találtam az oldalon más lehetöséget, így itt kérdeznék amennyiben lehetséges.
  Párom drága a márványpadlóról szándékozott néhány ismeretlen eredetü kisebb foltot eltávolítani úgy, hogy végiglocsolta azt a részt ecettel. (azt hiszem almaecet volt) Az eredmény katasztrofális lett, mivel az ecet foltokat hagyott a padlón, amit sem olajjal, sem egyéb közönséges takarítószerekkel sem sikerült eltüntetni többszöri felmosással sem.
  Lenne valami ötletetek?
  Elöre is köszönöm a választ

 2. haztartasilexikon

  Ez is másolt! Eredeti szöveg:
  http://hazipraktikak.com/marvany/marvany.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s