A bársony tisztítása


Velvet-Velour-TowelA bársony elég kényes anyag, azonban pár praktikával ez is könnyen takarítható.

  • Tisztítása előtt símítsuk ki a bársonyt, és a szálait is egyenesítsük ki. Tartsuk színével felfelé a gőzölgő víz fölé,  amelyben előzöleg néhány csepp szalmiákszeszt csöpögtettünk.
  • A nem túl szennyezett bársonyt úgy is megtisztíthatjuk, hogy egy szalmiákszeszbe mártott ronggyal finoman áttöröljük, majd szálirányban alaposan kikeféljük.
  • Megújul a meszürkült bársony színe, ha szálirányban félbevágott vöröshagymával átdörzsöljük. Utána természetesen alaposan ki kell szellőztetni.
  • A bársony egyik legynagyobb hibája, hogyha vasaljuk “tükrös” lesz. Ezért inkább csak gőzöljük úgy, hogy tegyük az anyagot szálas oldalával tiszta ruhakefére, fektessünk rá nedves ruhát, és azon keresztül gőzöljük, az anyag bal felén. Arra vigyázzunk, hogy nehogy túl vizes legyen a ruha, különben a vízfolt megmarad a bársonyon.
  • Könnyen lekefélhetjük a bársonyra tapadt apró szöszöket, ha a ruhakefére egy régi nejlonharisnyát húzunk.
  • Nagyon piszkos bársonyt legjobb kimosni. A mosáshozhoz lehetőleg semleges kémhatású mosószert használjunk, a mosnivalót 30-40 C fokos meleg vízben mossuk és öblítsük. Az erősen szennyezett felületeket a fonákján puha kefével még külön is tisztítsuk meg. A dörzsölést és facsarást kerüljük. A vizet nyomkodással távolítsuk el az anyagból.
  • Ha a bársonyholmi megkeményedett, elvesztette puhaságát, fordítsuk ki és a baloldalán nedvesítsük be, akasszuk fel, majd a forró vasalót végigvezetve az anyag felett, gőzöljük fel. A gőz átjárja az anyagot, és visszanyeri eredeti simaságát, megpuhul
  • A kissé szennyezett és gyűrött bársonyt úgy frissíthetjük fel, hogy hígított szalmiákszeszbe vagy alkoholba mártott puha kefével szálirányban átkeféljük, majd levegős helyen felakasztva megszárítjuk
  • Bársony ruhák és csokornyakkendők vasalása: Próbálja gőzölni a ruhadarabot nyomás alkalmazása nélkül
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s