Penész eltávolítása


penész

Először a penész forrását kell felderíteni. Penész nem nő nedvesség nélkül, így fontos, hogy az összes nedvességforrást eltávolítsd a közelből. Nedvesség forrása lehet például egy megrepedt vezeték a falban, papír és textil, ami magába szívja a nedvességet, és a penész melegágyává válthat.

Kisebb penészproblémák megoldására a következő, környezetbarát szereket ajánljuk:

1. Ausztrál teafa illóolaj: széles spektrumú gombaölő szer, az orvoslásban is használják. Ha túl erősnek bizonyul az illata, válasszon inkább a többi javasolt szer közül. Nem olcsó, de kis mennyiségben is hatásos.

Penészölő spré elkészítéséhez 2 csészényi vízbe keverjen egy teáskanál teafa olajat egy permetező üvegbe. Rázza össze. Fújja be ezzel a penészes felületet, a permetet ne törölje le. Az illata pár napon belül elszáll.

2. Ecet: hagyományos tisztítószer, a penész ellen is hatásos. Az 5%-os háztartási ecetet közvetlenül a penészes felületre permetezhető. A permetet ne törölje le.  A permetet a felületen kell hagyni, hogy legyen ideje kifejteni hatását. Pár nap múlva azonban  szappanos vízzel már feltakaríthatja az elpusztult penész hulladékát.

3. Bórax: szintén elpusztít bizonyos penész spórákat, és falak (pl. pincék cementfalainak) tisztítására is jó. A penésszel fertőzött területre tégy 1 csészényi bórax és 1 liter víz keverékét, letörlés nélkül hagyja száradni. Néhány nap elteltével porolja le vagy porszívózza le a bóraxot.

Az ecet és a bórax semlegesítik egymás hatását, ne kombinálja őket!

Fontos, hogy a penésszel szennyezett szobákat gyakran szellőztessük és páramentesítsük. Amennyiben a mosógépünk dobjában, mosószeradagolójában tűnik fel az úgynevezett fekete penész, érdemes enyhe hypóval áttisztítani, illetve minden mosás után nyitva hagyni, hogy meg tudjon száradni.

Reklámok

One response to “Penész eltávolítása

  1. Székely Iván

    T. Cím! Kérem segítsenek, hol kaphatok AUSZTRÁL TEAFAOLAJAT? Textil felület tisztítására alkalmas? Hajóban lévő párnák, fekvőmatracok, (doh)szag és penészmentesítésére szeretném használni.
    Üdvözlettel
    Székely Iván

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s