A kátrányfolt tisztítása


A hétvégén egy építkezésen jártunk, ahol megnéztünk egy félkész házat. A részletekkel nem untatnék senkit, azonban ami utánna történt, az szervesen kapcsolódik a témához. A feleségem leült a terasz szélére, ahol a terasz szélső borítását kátránylappal oldották meg. Nem is lett volna ezzel gond, ha nem lett volna meleg, mert így a kátrány ráragadt a feleségem szoknyájára. Így adódott a poszt.

Abban az esetben, ha padlóra, csempére, kőre került kátrányt,akkor amennyire lehet, kaparjuk le, ezt követően a maradékot benzines ronggyal tüntessük el. Végül langyos szappanos vízzel mossuk le. 

Ha  a textilanyag lesz foltos, akkor először a felületét kenjük be étolajjal – a foltot puhítsuk meg – végül alkoholos vagy benzines ronggyal enyhén dörzsöljük át. A kitisztított részt végül meleg szappanos vízzel mossuk ki.

A kátrányfolt eltávolítására petróleumot, ill. terpentint is használhatunk, azonban óvatosan bánjunk ezekkel a szerekkel hiszen ezek a vegyszerek foltot hagyhatnak. Ezért mielőtt a tisztításhoz hozzáfognánk, próbáljuk ki, valamilyen kevésbé látható helyen. Ha mégis nyomot hagynának, használjunk benzint.

Nagyobb és vastagabb szennyeződés esetén a kátrányt először késsel lekaparva távolítsuk el, majd a még megmaradt foltot benzinnel vagy vajjal, olajjal lágyítsuk meg, és ezután tisztítószerrel vagy mosószerrel dörzsöljük tisztára.

2 responses to “A kátrányfolt tisztítása

  1. Vénosz Tibor

    Nívea….A tengerparton evvel mostuk magunkról a tengerben úszkáló, a testünkön elkenődött kátrányfoltot.

  2. hello!
    csak annyit szeretnék írni, hogyha már vannak tag-ek a cikk végén, legyen az oldalsávban is, hogy ki lehessen választani , hogy milyen témában szeretnénk megoldást találni.
    kösz:
    e

Hozzászólás