Olajfolt eltávolítása


oil

Az olajfoltok eltávolításánál nagyon körültekintően kell eljárnunk, hiszen ezek a makacs foltok akár végleg tönkretehetik kedvenc ruhadarabjainkat!

A foltok eltávolítását leginkább benzinnel tehetjük meg. Hátránya, hogy a por, piszok körfolt formájában megjelenik az anyagon. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy a folt környékét jól benedvesítjük, majd az olajfoltra öntjük a benzint. A benzin feloldja a zsírt, a víz pedig megakadályozza a folt szétterjedését. Érdemes a benzint felszívó anyagokkal (kréta, hintőpor, síkpor stb.) pasztaszerűvé keverni és így rakjuk fel vastag rétegben az olajos felületre. Miután a paszta felszívta a zsiradékot, és a benzin elpárolgott, keféljük le a megszáradt réteget. A textilanyagra került olaj úgy is eltávolítható, hogy a foltot benzinben áztatjuk, majd hintőport szórunk rá. Kis idő múlva az anyagot kefével letisztítjuk. Ez a folyamat a tisztítás eredményétől függően ismételhető.

Hagyományos módszer, hogy a foltot meleg vasalóval távolítjuk el. A foltot szórjuk be hintőporral, majd takarjuk le itatós- vagy selyempapírral, és vasaljuk át a felmelegedett vasalóval. Ezt addig végezzük, amíg a folt el nem tűnik. A papírt közben többször érdemes cserélni!

Az olajfolt eltávolítása megtörténhet úgy is, hogy folyékony mosószerrel dörzsöljük át a foltos részt, majd forró vízben mossuk. Figyeljünk arra, hogy a mosási útmutató szerint megengedett legmagasabb hőfokot ne lépjük át, mert az anyag károsodásához vezet! Nem mosható anyagoknál ez a módszer nem alkalmazható!

2 responses to “Olajfolt eltávolítása

  1. Visszajelzés: Foltok eltávolításának alapszabályai « Tisztaság

  2. nekem a hipo nem jőtt ősze

Hozzászólás