Wellness a fürdőkádban


spa-bath

Évről-évre tapasztalhatjuk, miként válik hangulatunk a hidegebb évszakok beköszöntésével nyomottabbá, feszültebbé. Én a magam részéről -a mormotákhoz hasonlóan- egy hosszú téli alvással vészelném át ezeket az évszakokat, de “sajnos” ezt nem tehetem. Azt az élményt viszont senki nem veheti el tőlem, hogy esténként egy forró fürdővel űzzem el a tél borongós, hideg hangulatát.
A kellemesen gőzölgő fürdővíz feszültségoldó, nyugtató hatását könnyen fokozhatjuk némi illóolaj hozzáadásával.
Mivel az olajok vízben nem oldódnak -ráadásul a tömény illóolaj bőrizgató hatású- fontos, hogy hígítására valamilyen természetes emulgeálószert használjunk. Ez lehet pl. méz, tejszín, teljes tej, vagy akár tejsavó is. A fürdővízbe teendő illóolajat -vagy illóolajkeveréket- tehát keverjük el 10csepp illóolajanként 3 evőkanálnyi mézzel, vagy 250 ml (negyed liter) tejszínnel, teljes tejjel vagy tejsavóval.
Fontos továbbá, hogy csak 100%-os növényi olajat használjunk -az illatlámpákba szánt olajak tartalmazhatnak a bőrünket irritáló anyagokat is.
Az így kapott keveréket fürdővizünkbe öntve nem csak kleopátrai kényeztetésben lesz részünk, de az illóolajak tudatos megválasztásával befolyásolhatjuk közérzetünket, óvhatjuk egészségünket.
Íme néhány recept:

-Nyugtató fürdő:
5csepp levendulaolaj, 3csepp rózsafaolaj, 2csepp petitgrain olaj, 5csepp spik-levendula-olaj, 3csepp gerániumolaj, 2csepp canangaolaj, 5csepp szantálfaolaj, 3csepp kamillaolaj, 2csepp tömjénolaj.

-Élénkítő fürdő:
5csepp rozmaringolaj, 3csepp pampelmuss-olaj, 2csepp citromolaj, 5csepp citromfű-olaj(lemongrass), 3csepp gyömbérolaj, 2csepp szegfűborsolaj, 5csepp narancsolaj, 3csepp mandarinolaj, 2csepp fahéjlevélolaj.

-Erősítő fürdő:
5csepp borókafaolaj, 3csepp szantálfaolaj, 2csepp ciprusolaj, 5csepp zsályaolaj, 3csepp cirbolyafenyőolaj, 2csepp tujaolaj, 5csepp törpefenyőolaj, 3csepp cédrusolaj, 2csepp muskotályzsályaolaj.

-Megfázást gyógyító fürdő:
5csepp eukaliptuszolaj, 3csepp törpefenyőolaj, 2csepp kámforolaj, 5csepp zsályaolaj, 3 csepp cirbolyafenyőolaj, 2csepp kakukkfűolaj, 5csepp cajeputolaj, 3csepp fahéjolaj, 2csepp izsópolaj.

-Idegerősítő fürdő:
4csepp levendulaolaj, 4csepp gerániumolaj, 2csepp bazsalikomolaj.

-Depressziót oldó fürdő:
4csepp levendulaolaj, 4csepp ylang-ylangolaj, 2csepp jázminolaj.

-Sokkot oldó fürdő:
4csepp szantálfaolaj, 4csepp muskotályzsályaolaj, 2csepp cédrusolaj.

-Méregtelenítő fürdő:
3csepp rozmaringolaj, 3csepp gerániumolaj, 2csepp borókaolaj, 2csepp citromolaj.

-Romantikus hangulatban készíthetünk nemi vágyat növelő fürdőt az alábbi ilóolajkeverék használatával:
5csepp ylang-ylangolaj, 3csepp jázminolaj, 2csepp pacsuliolaj, 5csepp canangaolaj, 3csepp vaníliaolaj, 2csepp szantálfaolaj, 5csepp gerániumolaj, 3csepp rózsaolaj, 2csepp rózsafaolaj.

Forrás: Michael Kraus – Mindennapi aromaterápia.

Hozzászólás