A csempe tisztítása


Már leírni is nehezemre esett ezt a szót: csempe. A bábeli zűrzavar idejéig taszította a gondolataimat és amikor tekintetem a faliórára tévedt, nem tudtam elvonatkoztatni a lehetőségtől, hogy akár az órával is burkolhatnánk a falakat, miközben az utcán azt kérdezhetnénk: -Elnézést! Nem tudná megmondani, hogy hány csempe van?

Minden esetre, ha nehezen is, de tudomásul veszem, hogy a szólás szabadságát ezen a szinten fel kell áldozni a közérthető kommunikáció oltárán és -mielőtt ez a pár sor teljes káoszba fulladna- megígérem, hogy minden szó amit leírok a már megszokott -tanult- jelentésének megfelelő értelmet kap.

…a csempe tisztítása:

Alapvetően a zuhanyozást kedvelem, de volt szerencsém huzamosabb ideig csak zuhanykabinnal rendelkező lakásban lakni, és egy-egy fárasztó nap végén bizony sóvárogva gondoltam egy kád víz nyugtató, forró ölelésére.

Most, hogy a lehetőség adott, élek is vele időnként. Így történt, hogy miközben a lassan kihűlni készülő vízben áztam, alaposan szemügyre vettem a falakat borító mázas kerámialapokat -a csempéket 🙂 – és szomorúan konstatáltam, hogy az általános takarításon túl egy kiadós vízkőmentesítő csutakolásnak is eljött az ideje.

Mit értek általános ill. “vízkőmentesítő” csempetisztítás alatt?

Az általános csempemosásra szinte minden hétvégi takarításkor sor kerül. Egyszerűen langyos szappanos vízzel -egy szivaccsal- áttöröljük a csempét, majd miután tiszta vizes szivaccsal leöblítettük, egy száraz, puha ronggyal fényesre töröljük.

A nagytakarítások alkalmával használjunk ecetes forró vizet (2dl 10%-os ecet, 1l víz). Így a gőztől, vízpermettől vízkövez csempét tökéletesen tisztára varázsolhatjuk. A fényesítéshez szintén száraz, puha rongyot használjunk.

Ha makacsabb, zsíros szennyeződést kell eltávolítanunk, vágjunk félbe egy citromot és dörzsöljük át vele a tisztítandó felületet. Pár perc elteltével ez is fényesíthető, ráadásul kellemes illatot hagy maga után.

Ne használjunk a tisztításhoz súrolószert vagy egyéb dörzsölő anyagot, mert a csempe színét, mintáját adó máz könnyen karcolódhat!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s