Praktika rozsdátlanításhoz


Lassan eljönni látszik a tavaszi kert- vagy erkélyrendezés ideje. A lakásokban, lépcsőházakban telelő növények újra elfoglalhatják az őket megillető helyet, a kint felejtett kerti bútorok a reggeli kávézás, az esti és hétvégi pihenések, baráti összejövetelek főszereplői lesznek.

A szabadban töltött idő teljes komfortjának megteremtését érdemes már az első száraz, napsütéses hétvégére időzítenünk, mert -ahogy az már lenni szokott- biztosak lehetünk benne, hogy a tervezettnél több munka vár ránk.

Az ilyen plusz munkák közé tartozik a téli csapadékoktól -esetleg sózástól- rozsdásodásnak indult felületek kezelése.
A festés, lakkozás előtti rozsdátlanításra való felkészüléskor előkerülnek a drótkefék, a csiszolóvásznak és a boltokban kapható rozsdátlanító folyadékok valamelyike.

A fizikai hatással bíró eszközök használata -a kezelendő felület állapotától függően- lehet szükséges vagy akár elkerülhetetlen is.
A kémiai rozsdátlanító használata előtt azonban érdemes elgondolkodni:

-Ezek a folyadékok erősen maró hatásúak. Használatuk szakértelem vagy megfelelő körültekintés hiányában akár veszélyes is lehet. És a legkevésbé sem környezetkímélőek.

Még mielőtt a vegyipar “megkövezésemért kiáltana” kijelentem, hogy a kereskedelemben forgalmazott rozsdátlanító folyadékokkal semmi problémám, csupán a vegyszerek szükségtelen otthoni felhasználását ellenzem.

Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy ilyenkor illik más alternatívát kínálni, mely megfelel az általam hangoztatott kritériumoknak.
A “megvásárolom és használom” kényelmét akár még fokozhatjuk is, ha konyhánkban keresgélve találunk ecetet és sütőport.

– Egy kb. félliteres edénybe öntsünk 2dl ecetet és keverjünk hozzá egy csomag sütőport, majd időnként megkeverve pihentessük pár percig.

– A kapott keveréket használva -erős sörtéjű kefével vagy egy erősebb ronggyal- dörzsöljük le a rozsdásodó felületet.

Festés, lakkozás előtt töröljük át egy nedves ronggyal, majd a száradást követően zsírtalanítsuk a -már rozsdamentes- részeket is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s