A lószőrből készült kefe tisztítása


A lovak szőréből ősidők óta ékszereket készítettek, ennek hagyományát még néhányan mívelik. Ősi hiedelem szerint, ha a lószőr ékszerbe belefonjuk  a párunk haját is az halálig tartó elkötelezettséget jelent. Bár ezt a rítust még sokan gyakorolják,  a fogyasztói társadalomban inkább  a lószőrből készült tisztítóeszközök pl. kefék használata a jellemző. Legyen szó festő ecsetről, vagy hajkeféről nem árt ha tudjuk, hogyan kell ezeket tisztítani.

A nagyon piszkos, zsíros lószőrkeféket benzinben vagy szalmiákszeszes (egy liter víz, két evőkanál szalmiákszesz) vízben mossuk ki. Alaposan öblítsük, és szárítsuk meg. Tűző napra, ill. forró kályha mellé ne tegyük, mert tönkremegy.

A vágott lószőrt sohase tisztítsuk forró vízzel, mert megfosztjuk minden értékes tulajdonságától, és így tönkremegy. A hideg vizesmosás is árt a lószőrnek, mert elveszti rugalmasságát és göndörségét. Ezért legjobb szárazon tisztítani!

A lószőrből készült haj-, ruha- és bútorkeféket sohase tisztogassuk vízzel. Elegendő időnként szárazon vasfésűvel átfésülni. A vasfésűt minden egyes húzás után töröljük át

A szőrkefék ecetes vizes áztatás után visszanyerik rugalmasságukat. Ezért a gyakrabban használt keféket érdemes időnként ecetes vízben áztatni. Ha viszont megpuhult a kefe sörtéje, mártsuk tömény timsóoldatba, újra megkeménykedik.

(Forrás: Tausz györgy)

Reklámok

One response to “A lószőrből készült kefe tisztítása

  1. Köszönöm, hasznos volt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s