Parafa padlóburkolatok tisztítása, ápolása


Jövet – menet útba esik…  Ez esetben nem a régről ismert reklámszlogen a téma, hanem az egyre szélesebb körű felhasználásnak örvendő parafa padlóburkolatok.

Egy jövendőbeli otthonát tervezgető ismerősömmel történt beszélgetés során sikerült eljutnom arra a szintre, hogy üveges tekintettel magam elé révedve bólogattam, helyeseltem, miközben ő áradatszerűen ecsetelte a különböző építésre, szigetelésre, gépészetre és -még sok más mellett- a burkolatokra vonatkozó elképzeléseit.

Állapotom eredményként másnap hebegve magyarázkodtam, amikor felhívott a tervezett parafa padlóburkolatok tisztításának eljárásait illetően…   …ezek szerint megígértem, hogy utánanézek.

Ha kissé megkésve is, de sikerült egy csokorra való információt összegyűjtenem és miután vele megosztottam, úgy gondoltam, itt adom közkézre.

A paratölgy lehántott kérgéből készült burkolatokat a mediterrán országokban már régóta használják. Rengeteg hasznos tulajdonsága miatt érthető, hogy térnyerése hazánkat is elérte.
Ezek közül kiemelném azt a néhányat, ami általánosságban felkelti minden ember figyelmét:
– kiemelkedően rugalmas, tartós, vízzáró, hő- és hangszigetelő, nehezen gyullad és rosszul ég, 1-2 nap alatt lerakható, nem kedvelik a rágcsálók (keserű íze miatt) és nem utolsósorban könnyen tisztítható.

Alapvetően kétféle parafa padlóburkolatot különböztetünk meg:
– lakkozott,
– viasszal kezelt.

A napi szintű, általános takarítás mindkettő esetében szárazon -sepréssel, porszívózással- történik.

A viasszal kezelt burkolatot óvjuk a nedvességtől. Ha folyadék kerül rá, azt azonnal -egy puha rongyot használva- távolítsuk el. A por felseprésén túl a szennyeződéseket viasszal tudjuk felületéről “feldörzsölni” -ezt mindig kézzel tegyük, szintén puha rongyot használva.

A lakkozott burkolatot a lerakását követő első héten csak szárazon tisztítsuk. Ezután -a portalanítást követően- tisztításához használhatunk ápolószerrel átitatott vagy tiszta vizes, erősen kifacsart, nedves felmosót, majd ezt követően egy puha ronggyal töröljük szárazra. A túl vizes felmosó használatát követő száradáskor felülete repedezetté válhat.

A parafa burkolatra helyezett bútorok aljára, lábaira ragasszunk filckorongot, az itt használt görgős székek műanyag kerekeit cseréljük ki gumikerekekre!

A burkolat garanciáját megőrzendő a szükségszerű beápoláshoz és az általános ápoláshoz kizárólag a gyártó vagy forgalmazó által előírt anyagokat használjuk!

Az ápolószer használata:
– enyhén igénybevett területen (pl.:hálószoba) 4-6 havonta,
– közepesen igénybevett területen (pl.:közlekedők) 1-3 havonta.
– fokozottan igénybevett területen (pl.:irodákban) 2-3 hetente
ajánlott.

Erős napfény hatására színe megfakulhat.

Mivel a parafa is fa, a hőmérsékleten túl a felhasználási terület levegőjének páratartalmára is szükséges figyelmet fordítani. Mint minden fából készült burkolat vagy bútor, a parafa is az 50 és 65% közötti páratartalmat valamint a 20fok körüli hőmérsékletet “szereti”.
Padlófűtés esetében a felületi hőmérséklet ne haladja meg a 25 fokot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s