Kézimunka tisztítása


Ami Brüsszelt híressé tette, az a csipke, Magyarországot a Matyó hímzés, de tájegységenként változó, hogy éppen milyen hímzés vált népszerűvé. Ebből következően, elég nagy a valószínűsége, hogy háztartásonként  van egy-egy darab. Ma ezek tisztításáról írunk.

A tüllhímzést, kötött csipkét jól felhígított szappan- vagy szappanpehely-oldatban nyomogatjuk ki, majd bőségesen öblítjük. A víz ne legyen forró! Mosás után a vasalólepedőn gombostűvel kifeszítjük, teljesen eredeti formájára húzogatva és így szárítjuk. Ruhán keresztül vasaljuk előbb színén, aztán visszáján. A régi, megsárgult, de még erős anyagú fehér hímzést mosunk, tegyünk a vízbe parányi klórmeszet is. Újból fehér lesz a hímzett anyag.

A matyó hímzést szappanos vízben mossuk. Oldjunk fel meleg vízben tiszta szappant, majd a vizet langyosra hűtjük. A kézimunkát beletesszük, óvatosan, hogy a selyemszálak fel ne borzolódjanak, nyomogatjuk , s a vizet többször cseréljük. Azután öblítjük, formájára húzogatjuk, tiszta ruhába csavarjuk és még nyirkosan, száraz ruhán keresztül, visszáján vasaljuk. A selyemre dolgozott hímzést csakbenzinben szabad kimosni!

A fehér vászonra, batisztra dolgozott kézimunkát egyszerűen kimossuk kevésbé lúgos vízben. Mosás után jól húzogassuk ki, kissé nyirkosan vasaljuk. Előbb a színén vasaljuk, azután a visszáján, hogy a minta jól kinyomódjék.

A gyöngyhímzést vagy horgolást is kimoshatjuk benzinben, kifeszítve szárítjuk és nem vasaljuk, mert összetörné a gyöngyöket. Mosáskor a hímzést nem dörzsöljük, csak nyomkodjuk, a benzint többször cserélve.

Reklámok

One response to “Kézimunka tisztítása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s