Az elefántcsont tisztítása


Mai posztunkban, egy különleges tárgy tisztításáról fogunk írni. Az elefántcsont  nagyon ritka, így a belőle készült tárgyak is igen értékesek. Ha mégis olyan szerencsések vagyok, hogy a birtokunkban van egy akkor íme néhány praktika.

Ha az elefántcsontot világos, napos helyen tartjuk, kevésbé sárgul meg. A sötétség gyorsítja a sárgulást. A megsárgult tárgyakatterpentinbe mártott ronggyal dörzsöljük át, majd tegyük a napra száradni. A tárgy újból felveszi eredeti színét.

Az elefántcsont tárgyakat hosszabb időre ne tegyük ki erős napfény vagy hő hatásának, mert kiszáradnak és megrepedeznek. A repedéseket viasszal tömjük el.

Elefántcsontból készült tárgyakat puha ecsettel portalanítsuk. Ha piszkosak, foltosak, alkohollal mossuk le, és vattával töröljük szárazra. A vizet és a szappant kerüljük, mert száradás után repedéseket okozhatnak az elefántcsontban.

Ha az elefántcsont valódiságát szeretnénk megvizsgálni, csöpögtessünk rá néhány csepp tömény kénsavat. Ha a tárgy negyedóra elteltével nem színeződik el, nem válik rózsaszínűvé, akkor az elefántcsont eredeti. A valódi elefántcsonton a sav semmiféle változást nem idéz elő.

Forrás: Tausz György

Reklámok

2 responses to “Az elefántcsont tisztítása

  1. Elefantcsont birtoklasa nem szerencse kerdese. Szerintem normalis ember nem szeretne leoletni egy elefantot egy disztargyert.
    Persze 100 ev mulva mar nem lesz ilyen problema, mert nem lesz elefant sem, de addig is jo tudni, hogy bizony nem szerencses dolog fenyesiteni egy elefantcsont disztargyat, hanem szomoru.

    • Mi nászajándékba kaptunk egy elefántcsontékszertartot. 1400 gr, tudna valaki segiteni hogy mennyit érhet ? előre is kőszőnőm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s