Intarzia tisztítása


Az intarziás bútorok, képek sosem mennek ki a divatból. Ez talán annak köszönhető, hogy maga az intarzia lehetőséget ad a különböző stílusirányzatok kiegészítésére, teljessé tételére. A motívumnak, melyet megjelenít csak a fantázia szab határt.
Én a magam részéről hálás csodálója vagyok a képalkotás eme mestereinek. Nem tudok betelni a kreativitás csodájával, a tökéletes, láthatatlan illesztésekkel és a lehetőségből fakadó sokszínűséggel.

Nagyszüleim szomszédja aranykezű műbútorasztalos volt. Az ő műhelyében láttam először intarziás bútort. Egy Mária Terézia korabeli tükrös fésülködőasztalt renovált nagy gonddal, melynek motívumait apró ezüst szívek és különböző formájú elefántcsont berakások alkották.

Számtalan bekezdést és hosszú órákat szentelhetnék annak leírásával,  hogyan pótolta a hiányzó részeket és miként politúrozta végtelennek tűnő, megállás nélküli mozdulatokkal sellakkal mígnem elkészült, de ez az oldal nem erre hivatott. Rátérek inkább a cikk valódi témájára az intarzia tisztítására, aminek mikéntjét szintén azokban a napokban -munka közben- osztotta meg velem a mester.

-Az első és talán legfontosabb tudnivaló, hogy sose használjunk nedves eszközt a tisztításhoz.

-Puha ronggyal vagy szarvasbőrrel portalanítsuk. Ha rongyot használunk legyünk óvatosak és figyeljünk oda, nehogy a szövet szálai beleakadjanak az illesztésekbe.

-Ne használjunk valódi tollból készült tollseprűt, mert a törött tollal megsérthetjük a tisztítandó felületet.

-Ha makacsabb folt kerül rá, készítsünk tisztítószert lenolaj és denaturáltszesz keverékéből. Egy puha rongyot használva töröljük tisztára, majd szarvasbőrrel vagy száraz puha ronggyal fényesítsük.

-Felületi fényének frissítésére használjunk vegyszermentes viaszos pasztát -legjobb a méhviasz alapú bio termék.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s