A gyöngyök tisztítása


A feleségem tegnap reggel, kinyitotta ékszeres dobozát, amit még a szüleitől kapott. Tartalma vetekszik a kalózok féltve őrzött lakatlan szigeteken elrejtett kincseivel. Hosszú válogatás után, egy régi darabra eset  a választása. Egy gyöngy fülbevaló volt. Miután kiemelte a dozozból észrevette, hogy elvesztette régi csillogását az ékszer. Rám nézett szomorúan és választás végül egy másik fülbevalóra esett. Ezek után adott volt a kérdés, vajon a gyöngyöt, hogy kell takarítani.

Ha viselés közben bekoszolódik az ékszer, akkor a legegyszerűbb módja a tisztításnak, ha a denaturált szeszbe mártjuk a bekoszolódott darabokat, majd alapossan átmossuk őket, de soha ne áztassuk.

Másik remek prakika, ha denaturált szesz helyett borecetet alkalmazunk.

Abban az esetben ha a gyöngyöket gyöngyfűző fonalra fűzték fel,akkor elég, ha szappanos vízzel átmossuk. A síma fonalat, ugyanis könnyen tönkreteheti a szappan. Ezek után rakjuk száraz rongyok közé.

A legfontosabb, hogy SOHA ne használjunk savat, ammóniákot a tisztításhoz, ugyani azok szétmarhatják a gyöngy felületét.

Ha a gyöngysorunk nem koszolódott be annyira, akkor puha flanel ruhával is áttörölgethetjük. (Ha így teszünk rendszeresen, megvéthetjük az ékszert a koszolódástól)

Ha a gyöngyünk homályos lett, só segítségével újra visszanyeri régi fényét. Ezt úgy tehetjük meg ha, egy vászonba belerakjuk a gyöngyöt, ráöntünk egy ki sót, majd addig öblögessük víz segítségével, amíg a só el nem tűnik.

Reklámok

One response to “A gyöngyök tisztítása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s