Redőny tisztítása


A népszerű Lila akác köz lakóihoz hasonlóan én is egy csendes kertvárosi övezetben lakom családommal és, bár korántsem a pletykálkodás ill. a szomszédok megfigyelése tölti ki napjainkat, óhatatlanul is be-be pillantgatunk egymás életébe.

Amióta a délutáni órákat is éjszakai sötétség jellemzi, sok időt töltünk félig vagy teljesen leengedett redőnyök mögött, mivel házunk az utcafronthoz közel épült és a felkapcsolt villanyok tekintetet vonzóan, mint a mozivászon közvetítik a kint közlekedőknek mindennapi teendőink elvégzését.

Tegnap reggel, amikor munkába indultam vetettem egy búcsúpillantást a házra és nem tudtam nem észrevenni, hogy redőnyeink bizony rendesen bekoszolódtak. Hiába az elmúlt hetek csapadékos időjárása, van amit az eső nem tud lemosni. Szóval, várom a tavaszt és előre félem a tavaszi nagytakarítást hiszen nap, mint nap találok egy újabb tisztítandó felületet.

Az elmúlt évtizedekben az egyik legkedveltebb árnyékolástechnikai eszköz lett a redőny. Nem csak a hétvégi nagy alvások segítőjeként, de hő- és hangszigetelő tulajdonságai miatt is. A régi nehéz faredőnyök mellett, ma már kaphatóak alumínium és műanyag redőnyök, külső-, belső- vagy vakolható tokkal.

Egyben azonban mindannyian közösek. Ez pedig a porosodás, koszolódás, amit a külső környezettel való közvetlen érintkezés is fokoz. Célszerű tehát nem megvárni az enyémhez hasonló “sokkot”, hanem a rendszeres takarítások részévé tenni redőnyeinket.

-Első lépésként portalanítsuk le felületüket. Erre a célra használhatunk egy kisebb söprűt, puha sörtéjű kefét vagy porszívónk kefés toldatát.
-Ezután töröljük át nedves ronggyal vagy szivaccsal.
-Végezetül töröljük szárazra.

A nedves és a száraz törlést mindig vízszintes irányba végezzük.

Redőnyeink tisztítását érdemes egy kicsit “meghúzva” végezni. Ez alatt azt értem, hogy a gurtnit épp annyira húzzuk meg, hogy a redőny sávjai közt 1-2mm -es rés legyen. Így a port az egyébként nem látható részekről is ki tudjuk tisztítani. A nedves áttörléshez használhatunk enyhén mosogatószeres vizet, de soha ne próbáljuk meg súrolószerrel eltávolítani a makacsabb koszokat. Ha csupán szárazon próbáljuk tisztítani, éppúgy összekarcolódhat, mint a súrolószer használatától.

Reklámok

2 responses to “Redőny tisztítása

  1. Sajnos vannak még így jó néhányan akik kénytelenek megküzdeni hasonló helyzetekkel. De muszáj valahogy letakarítani, és a fenti cikk is egy ilyen technikát mutat be, úgyhogy jó cikk.

  2. Tanácsunk: Az üvegfalnál a redőnypalást csak akkor tisztítható, ha elfordítós ütközőt építenek be, és így a palást kivehető! A Jász- Pap Kft. már csak ezt a rejtett ütközőt építi a redőnyökbe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s