A hamutál tisztítása


Bár a mostani poszt egy szűkebb közösséghez szól, nem árt ha tudjuk, hogyan kell tisztítani a dohányzás egyik fő kellékét a hamutálat.

Fajtájuktól függően több módszer is létezik a tisztításukra, és pontosan azért mert többféle anyagból készülnek így muszály szót ejtenünk arról, hogy milyen hibát ne kövessünk el a tisztításakor.

Azokat a hamutálakat, amelyek kristályból, vagy üvegből készültek -csak és kizárólag – hideg vízben mossagassuk el, mert különben homyályosak lesznek. Arra is vigyázzunk, ha pl. ólomkristály hamutálról beszélünk, ne tegyük ki nagy hőingadozásnak, hiszen ha véletlenül télen kint használjuk ezt a típust, akkor ha meleg vizet öntünk rá könnyen merepedhet. Az üveg hamutálak tisztításának másik remek módja, ha sóval bedörzsöljük a koszos részeket.

A fém hamutálak tisztítása talán a legnagyobb kihívás, hiszen hamar koszolódik és ha nem tisztítják, sokáig megőrzi a hamu kellemetlen szagát. A nikotinfoltokat a legegyszerűbben denaturálált szeszes ronggyal tudjuk letisztítani. Miután átdösrzsöltük, érdemes hideg vízzel lemosni, majd kifőzött rebarbara levével kifényesíteni.

Talán a legszebb hamutálak a porcelánból készültek. Ezeket mosószeres vízben érdemes elmosogatni. Abban az esetben, ha így nem járunk eredménnyel és további barna nikotinfoltokat találunk, próbáljuk meg sóba mártott ruhával átdörzsölni, majd elöblíteni. Ha már nem olyan fényes a porcelán a sok használattól, citromsavba mártott vattával töröljük át és újra vissza nyeri régi fényét.

Reklámok

One response to “A hamutál tisztítása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s