Szánkó tisztítása, karbantartása


Még mielőtt bármely olvasó negatív kritikával illetne: -Igen, tudom. Sablonosnak tűnik -az elmúlt napok postjai után- a szánkóról írni. Persze írhatnék a medencék tisztításáról vagy a szőlőprés karbantartásáról is. De hát most van tél és ki tudja kényeztet-e minket hóval a jövőben is?

Minden esetre -ha már túljutottunk a hóban való közlekedésen és rendet raktunk házunk körül- ideje, hogy egy kicsit a szórakozással is foglalkozzunk.

A szánkózás a téli sportok közül kb. azt kategóriát képviseli, mint nyáron a foci. Tömegsport ez is, csak épp nem labdára és grundra, hanem szánkóra és havas lejtőre van szükségünk hozzá. A havas lejtőkről az elmúlt napokban gondoskodott a természet. Maradt a szánkó -és végre eljutottunk mai témánkhoz.
Nem holmi “popsitesiről” vagy egyéb műanyagból készült csúszkálásra alkalmas izéről van itt szó, hanem igazi, klasszikus, fából és fémből készült SZÁNKÓról!!!

Tehát kedves szülők -de legfőképp apukák- , tessék szépen tudomásul venni, hogy gyermekünk el- és visszavonszolásával háztól dombig, még korántsem ért véget a feladatunk.

Mivel a szánkót általában nem egy szezonra vesszük, nem árt ha elfogadjuk, hogy fogyasztói társadalomban élünk. Ennek folyamodványaként pedig a szocialista Daciára kell gondolnunk: Jó az. Bárhova elvisz. De vásárlás után nem árt, ha egy szerelővel minden csavart meghúzatunk
.
Ilyen a szánkó is. Megvesszük, hazavisszük, húzzuk rajta gyermekünket árkon bokron át, majd hazatérve otthagyjuk az ajtó előtt. Ha viszont a következő használat várat magára, tapasztalhatjuk, hogy a szánkó helyén “helyes” rozsdafolt éktelenkedik, felületét éppoly sófoltok borítják, mint a korábban említett ruhánkat. Ha pedig csak jövőre vesszük újra elő, az előbbiek mellé szétlazult, nyeklő-nyakló, repedezett lakkozású tákolmánnyal kell farkasszemet néznünk.

Mit tegyünk?

-Használat után alaposan töröljük szárazra minden alkalommal, és igyekezzünk függőleges helyzetben -lehetőleg “szögre” akasztva- tárolni.

-Szezon végén nézzük át, és ha szükséges húzzuk meg ill. pótoljuk a léceket és a talpakat rögzítő csavarokat.

-A gurtnikat -akár az ülőfelületről, akár a “kantárról” van szó- mosószeres kefével tisztítsuk le.

-A talpat csiszolóvászonnal frissítsük fel.

-Majd, ha időnk és energiánk is maradt, lakkozzuk át a fából készült részeket, de akár a talpat is.

Amennyiben a fentiek szerint járunk el, biztosak lehetünk abban, hogy még unokáinknak is sok örömöt és szórakozást fog okozni az idén vett szánkó.
Ne feledkezzünk el arról sem , hogy -éppúgy mint a kerékpározás vagy a síelés- a szánkózás is magában hordozza a balesetveszélyt. Gondoskodjunk gyermekünk számára megfelelő védőfelszerelésről és a szánkózásra alkalmas helyek megközelítése során legyünk fokozottan körültekintőek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s