A hó takarítása


Itt van december 20 és lesesett a hó. Azt gondolom, nem csak a saját nevemben beszélek, ha azt mondom, rég láttam ilyen sok havat. Sajnos szintén nem csak magmról állíthatom, hogy a télre való felkészülés sem volt teljsesen alapos, hiszen a téligumin kívül más téllel kapcsolatos eszközt nem szereztem be. De vajon melyek azok, amelyek segítenek a hó takarításban? Erre adunk ma választ.

 1. Nedves burkolatra is alkalmas (vessző) seprű. Ezt pár milliméteres hó eltakarítására tudjuk a legjobban használni, illetve lépcsők, lábtörlők leseprésére.
 2. Lapát. Használjunk műanyagot (mert könnyű) és olyat, amely nyelét kényelmesen meg tudjuk fogni, esetleg tolni is lehet egy fogantyúval. Ha van gumicsík a lapát végén, a lapátolás nem lesz olyan hangos. A lapát pár centiméteres hó eltakarítására a leggyorsabb és legjobb eszköz.
 3. Hómaró. Létezik motoros, amely benzinnel működik. Ez a drága variáció, ami akkor éri csak meg, ha viszonylag nagy területet kell gyakran takarítani (pl. középületek, lakóparkok). Privát használatra az elektromos változat javasolt. Ennek előnye, hogy jóval olcsóbb. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy főként 5 centiméternél nagyobb hó esetén könnyíti meg a dolgunkat. Hátránya, hogy elektromos, azaz áram, azaz vezeték kell hozzá, amit szintén vinnünk kell magunkkal a gép tolásakor. Viszont halkan működik, és a felmart havat oldalra fújja ki a tölcsérén keresztül. Azonban így is csak akkor éri meg a beruházást, ha hosszabb feljáróról (több mint 10 méter), vagy nagyobb udvarról kell otthon a havat eltakarítani.
 4. Só, környezetbarát szóróanyag. A már eltakarított hó után, illetve jég olvasztására alkalmazzuk. Környezetvédelmi szempontból vitatott használata, ha nagyon szükséges használjuk (pl. jegesedés esetén), de lehetőleg a környezetbarát verziót és viseljünk a só szórásra alkalmas kesztyűt! Nagyobb terület vagy hosszabb autóbehajtó sózásához ajánlatos sószóró kocsit használni. A tartályba beöntött só magától szóródik ki, csak tolni kell a kocsit. Állítható a szószórás erőssége, a kocsit könnyű tolni, megéri a beruházást (egyébként más kerti munkákra, pl. fűmagszórás, is használható). Ha lehet, használjunk alternatívaként homokot, vagy só-homok keveréket. Környezetbarát anyagokat is használhatunk, a só egyik helyettesítő terméke a zeolit amely a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag. A talajba szivárogva javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Jég olvasztó hatása 5-30 percen belül elkezdődik. A másik pedig az útkáli. Szintén a környezet kíméli, sőt a magnézium és kálium tartalmának köszönhetően táplálja a talajt. – 25 °C-ig olvasztó hatású, szórás után azonnal olvasztani kezd.
 5. Jégtörő. Ilyen is van, jegesedésnek kitett szakaszokon, jeges viszonyok között a jég feltörésére, felszedésére ajánlott, egyszerűbbé teszi a kaparást és a műanyag lapátot sem törjük össze. A lapáthoz hasonló nyeles eszköz, strapabíró éllel.

Ha eszközeink vannak, már csak elszántságra, megfelelő öltözetre és egy kis fizikai erőre van szükség! Persze néha a „muszáj is nagy úr”, ha a hó eltakarítása nélkül egyébként nem tudjuk megközelíteni a kaput, vagy nem tudunk kihajtani a garázsból. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenkinek kötelessége a háza előtt lévő járdát hó- és jégmentesíteni balesetek elkerülése érdekében, ennek elmaradása pénzbeli bírsággal is járhat.

Forrás: http://www.tutitippek.hu

Reklámok

2 responses to “A hó takarítása

 1. Sziasztok!
  Gyakorlati megfontolásból szeretnék hozzátenni egy apróságot a cikkhez -ami egyébként nagyon jó.
  A hólapát: -Legyen belőle kettő. Az öblösebb műanyag hólapát kiválóan alkalmas a vastagabb , nagyobb mennyiség eltávolítására, de -ha csak egy ember is végigsétált a szűz havon- a letapadtabb részek felvakarásához nincs jobb a fém hólapátnál. Zajosnak zajos, de nem törik el. …ha végképp felvakarhatatlannak tűnik egy-egy rész, szórjuk le sóval. A latyakot könnyedén eltolhatjuk…

 2. Én tavaly sem és idén sem fogok lapátolni!!! Mivel Olvasztom a Havat!!!
  CC Road/gepkereskedelem.eu

  Naggyon jó és hatékony!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s