Evőeszközök tisztítása


Ünnepi hangulat, ünnepi készülődés? Nem feltétlenül kell erre gondolnunk a karácsony közeledtével. Nap mint nap készítjük elő asztalunkat vendégváráshoz, családi étkezésekhez. Étkezéseink elengedhetetlen kellékei az evőeszközeink. Természetesen minden főzéskor vagy étkezéskor használt evőeszközt elmosogatunk.

Ahány ház, annyi szokás.   …mondja a népi bölcsesség, és nem alaptalanul. Mindenki a maga módján mosogat és varázsolja tisztává az edényeit, evőeszközeit.

Korábban már írtunk megoldást az ezüstneműk, a fából készült konyhai eszközök és a rozsdamentes acél felületek, -eszközök tisztítására. Ezért, most elkalandozva a homogén anyagok tisztításától, a “vegyes” anyagokból készült evőeszközök tisztítására helyezünk elsősorban hangsúlyt.
Általában a mosogatáskor éppúgy tisztítjuk fa vagy műanyag nyelű evőeszközeinket, mint bármely másikat. Az eredmény első látásra -és rövidtávon-  megfelelhet bárki ízlésének, de alaposabban szemügyre véve azt tapasztaljuk, hogy a nyél tövében makacsul megmaradnak a szennyeződések.
Kimondani is rosszul esik, de ezt a szennyeződést nagyrészt mi magunk okozzuk a mosogatás során. Ez persze nem azt jelenti, hogy hanyagul mosogatnánk. Egyszerűen csak a “foglalat”, mint az különböző anyagok találkozási pontja szinte vgyűjti a koszt.
Sziszifuszi megoldásként nekiláthatunk egy hegyes ezközzel a szennyeződés eltávolításához, de van ennél egyszerűbb, hatékonyabb megoldás is.

– egy magas falú edénybe szórjunk egy kevés szódabikarbónát,
– helyezzük rá evőeszközeinket,
– majd öntsünk rá langyos ecetet úgy, hogy elfedje a kényes részeket,
– hagyjuk benne ázni, amíg a habzás tart,
– majd egy kemény sörtéjű kefével tisztítsuk meg a fellazult szennyeződésektől,
– ezután mosogassuk el úgy, mint bármikor használat után.

Ezt a folyamatot természetesen nem szükséges minden alkalommal elvégeznünk, de rendszeressé téve nem kell attól tartanunk, hogy vendégeink bizalmatlan, kritikus szemmel néznek majd ránk, ha az étkezés után a mosogatóba tesszük evőeszközeinket.
A fenti eljárás hatásosan alkalmazható pl. a tojásos villák vagy akár rántott ételek forgatásához használt eszközeink tisztításához is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s