A párna tisztítása


Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát… Régi mondás, de helyénvaló. Az ágynemű takarítása, azon belül a párnák tisztítása rendkívül fontos, hiszen a rajta megtapadó por, komoly allergiás tüneteket is produkálhat, a reggeli szipogásról nem is beszélve. A mai napon héhány ötletet adunk a párnák megóvására, tisztítására.

A párnákat télen-nyáron naponta szellőztessük. Legjobb szellős, félárnyékos helyre tenni. Ha nincs más lehetőségünk, akkor a nyitottablakba tegyük. A szellőztetés felfrissíti és levegőssé teszi az ágynemű mélyebb rétegeit is. Így a tollak fellazulnak, és a párnák megduzzadnak. Ha a szellőztetést befejeztük, a toll- és pehelypárnákat jól rázzuk fel, kezünkkel gyengéden veregessük meg, majd puha kefével alaposan keféljük le. Porolóval ne verjük a tollpárnákat, mert ettől is rongálódhatnak a tollak.

A párnában levő tollat, pelyhet ajánlatos ötévenként tisztítani, és az angint legalább tízévenként cserélni. Közben két-három mosásután az angin belső oldalát vékonyan kenjük be keményítővel vagy mosószappan és viasz keverékével, hogy az anginból ne bújjon ki a tollpihe

A vattával vagy műszálas anyagokkal töltött párnákat elegendő havonta egyszer puha kefével átkefélni mindkét oldalán. Porolni nem szabad!

Forrás: Tausz György

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s