Fagymentesítés, csúszásgátlás


Bár idén nég nem esett hó, mindannyian örömmel tekintünk ki az ablakon egy áthavazott éjszaka után. Gondolataink a szánkózás, síelés, snowboardozás, kirándulás felé kalandoznak, vagy csak romantikusabbá válnak.
Az “üvegházhatás” következményeképp a régi, jól megszokott -havas, jeges- tél helyett, már-már szinte az őszt, vagy tavaszt idéző napokat élünk. Vágyunk a téli hangulatra, sportokra, abban azonban csak reménykedhetünk, hogy a fehér karácsony jelképének számító havazás, és az ezzel járó munka elkerül minket.
Persze nem árt erre előre felkészülni. Senki sem szeret csúszkálva, botladozva közlekedni munkába menet, vagy a karácsonyi bevásárlások után -csomagokkal megpakolva. Tulajdonosként nézve, az sem utolsó szempont, hogy a házunk előtt balesetet szenvedett embertársunk komoly kártérítési pert akaszthat a nyakunkba. Előkerülnek tehát az útszóró sóval, homokkal teli zsákok, a jégtörő, és a hólapát.

Aszfaltozott utcafront esetében ezek az eszközök -megfelelő sorrendben használva- alkalmasak is a probléma megoldására.

Betonozott, és beton járókővel lerakott felületek esetében a probléma némileg komplexebbé válik. A beton gyártási sajátosságai miatt a nevesség beszivároghat a szemcsék közé, majd a fagy beköszöntésekor a víz “megduzzad”, és szétfeszíti, roncsolja azt. A sózás ennek valóságos katalizátoraként még több folyadékot juttat szerkezetébe, tehát ez a megoldás megfelelő előkészületek híján valóságos katasztrófa.

Természetesen a gyártók és az erre szakosodott forgalmazók vegyszerek tömkelegével árasztanak el bennünket. De létezik ennél költségkímélőbb, mégis hatásos módszer:

Száraz időben -kézi permetezőt használva- vízüveggel permetezzük át alaposan a felületet. Ez száradás után egyfajta láthatatlan lakként elzárja a beszivárgó nedvesség útját, és nem utolsósorban könnyen tisztíthatóvá teszi a betonozott részeket. Ezután nyugodtan használhatunk útszóró sót, ill. homokot a nem kívánt síkosság megszüntetésére.

Fa-, vagy szénfűtéses házaknál a homok beszerzése fölösleges, mert a tüzelés után megmaradt hamu, vagy salak tökéletesen alkalmas a csúszásgátlásra.

Bízom benne, hogy ezzel a pár sorral sikerül előkészíteni a boldog, békés karácsony hangulatának zálogát, a biztonságot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s