Az óraszíj tisztítása


Megrögzött karóra viselő vagyok. Egyaránt élvezem ennek előnyeit és hátrányait -örömmel érkezem bárhová öt perccel korábban, vagy rohanok lóhalálában a késés biztos tudatában. Ez természetesen azt jelenti, hogy munka közben is hordom a pontosság eme szimbólumát. Ennek a számomra állandósult viseletnek megfelelően igyekeztem lehetőleg “gondozásmentes” órát vásárolni.
Választásom egy fémszíjas, automata darabra esett.  Látszólag tökéletes, mondhatni idilli döntés volt, hiszen évek óta díszíti csuklómat felhúzogatás, elemcsere, vagy az elhasználódott szíj cseréje nélkül.
De, ha az óraszíjról beszélek eszembe jut egy régebbi “élményem”, ami azóta is rendszeres elfoglaltságot ad, bármilyen órát viselek. Anélkül, hogy hosszabb körítést írnék hozzá: egy szép nyáron -az óraszíj alá rakódott portól, és izzadtságtól – kiütéses lett a csuklóm. Azóta viselem az órámat a jobb kezemen – a balon visszatérő probléma minden próbálkozás -, és tisztítom rendszeresen az óráim szíjait, hátlapjait.
Természetesen nem saját kútfőből dolgozom. Egy öreg órás bácsi látott el tanácsokkal, aki az ultrahangos tisztítóberendezés helyett a saját keze munkájában bízott csak meg.

Fém óraszíj tisztítása:
– Mosogatószeres, vagy szappanos vízzel, egy fogkefe segítségével alaposan áttakarítjuk a szíjat. Ezután tiszta vízzel leöblítjük, majd a “szemek” között maradt vizet kirázzuk belőle – így gyorsítva meg a száradását. Miután megszáradt, újra hordható.

Bőr óraszíj tisztítása:
– Szappanos vízzel mossuk át alaposan a szíjat, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után kézkrémmel kenjük be, majd miután azt magába szívta, töröljük le a maradékot, és egy puha ronggyal dörzsölve fényesítsük. Az így kezelt szíj nehezebben koszolódik, repedezik.

Műanyag óraszíj tisztítása:
– Mosogatószeres vízzel, mosogatószivacs “dörzsi” oldalával tisztítsuk meg, majd hagyjuk megszáradni.

Az óraházat -mind a fed-, mind a hátlapját- fogkefével tisztíthatjuk. Vízálló órák esetében használhatunk mosogatószeres vizet a tisztításához.
Tisztítás után, csak száraz állapotban vegyük fel újra óránkat!
Ne feledjük, hogy az esztétikai okokon túl személyes higiéniánk is megkívánja, hogy rendszeresen tisztítsuk karóránkat ill. annak szíját!

Reklámok

One response to “Az óraszíj tisztítása

  1. Hasonló problémám van nekem is, mivel, vastag, fekete bőr óraszíjam van, és ugye a nagy melegben izzad a csuklóm alatt, és egy idő után , kellemetlen , dohos, lessz, ami szagban is megnyilvánul… 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s