Ólomkristály tisztítása


Ha otthonunkban található ólomkristály pohár, esetleg egy egész készlet, akkor biztos, hogy az ünnepi asztalunk egyik dísze lehet, amit büszkén mutogathatunk mindekinek különleges szép csillogása és mesteri megmunkálása miatt. Azonban ezeket is takarítani kell valahogy, erre adunk most ötletet.

Mielőtt a tisztításról esne szó, egy kis történelem, hogy alakult ki az olómkristály. Egy angol üvegkészítő mester, George Ravenscroft 1675-ben nem meszet, hanem ólom-oxidot talált adni a keverékhez. Így született meg az ólomkristály, amely nem csupán magas fénytörése miatt bizonyult jó találmánynak, hanem azért is, mert jó törésmutatójából adódóan elődeinél sokkal jobban lehetett vágni és formázni. (Podonyi Hedvig)

Fontos, hogyha nem megfelelően bánunk dísztárgyainkkal/poharainkkal, akkor könnyen fényüket veszthetik vagy – ami rosszabb –  meg is sérülhetnek.

Kezdésként vegyünk egy konyharuhát, vagy esetleg valamilyen gumi csúszásgátlót, amit belehelyezünk a mosogató aljába. Erre öntsünk meleg vizet. Ez azért fontos, mert a kristály igen törékeny, és könnyen eltörhet a mosogató aljához érve. A meleg vízbe rakjunk mosogatószert vagy abban az esetben, ha vízkőlerakódás van az üvegben, mosás előtt rakjunk bele felszeletetelt nyers burgonyát, ecetet és t. Így hagyjuk állni, majd vízzel alaposan öblítsük ki.

Vigyázzunk arra, hogy a poharak szobahőmérsékletűek legyenek, mielőtt beletesszük a mosogatószeres vízbe, hiszen, ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség, akkor könnyen megrepedhetnek, rosszabb esetben el is törhetnek. Egyszerre csak egy poharat tisztítsunk. Abban az esetben, ha valamilyen nagyon makacs folt van rajta, akkor áztassuk 15-30 percig a vízben.

Végül mossuk le őket meleg, tiszta vízzel, és puha vagy microfiberes kendővel törölgessük végig őket, nehogy rászáradjanak a vízcseppek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s