Ékszerek tisztítása


Fontos tudni, hogy ékszereinket – mint pl. ruháinkat – rendszeresen tisztítani kell. Hogyan is csináljuk? Legtöbb esetben az avatatlan kezek többet árthatnak, mint használhatnak. Kényesebb ékszereink tisztítását és a mozgó alkatrészek, zárak ellenőrzését bízzuk ötvösre! Egyszerűbb, hétköznapi ékszereinket azonban magunk is megtisztíthatjuk. Íme néhány praktika a házilagos, de szakszerű tisztításhoz.

Az ékszereket soha ne tisztítsuk agresszív vegyszerekkel, vagy súrolóporral, mert csúnya, mély karcok keletkezhetnek a felületen. Jól alkalmazható pl. a hagyományos, folyékony mosogatószeres víz. (Gyöngyös ékszereknél nem ajánlatos!) Egy tálkában jó forró vízben kevés mosogatószert föloldunk, majd a puha szőrű kefével áttisztítjuk az ékszert, ha az nem tartalmaz szerves eredetű drágakövet (csont, borostyán, gyöngy, stb.) ez esetben ki is főzhetjük a tárgyat.

Drágaköves ékszereknél, főleg gyémántnál gyakori, hogy a kövek „alján” zsíros szennyeződések rakódnak le, melyek nagy mértékben rontják a kövek brilianciáját (ragyogását).
Fontos, hogy lehetőleg soha ne krémezzük be testünket, kezünket úgy hogy rajtunk vannak ékszereink, mert a kövekre rögtön rátapad a krém és „megvakítja” azokat. A gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések bőrpírt, viszketést, szélsőségesebb esetekben kisebesedést, ekcémát is okozhatnak.
Ilyen esetekben sokat segít, egy lúgos oldatban (pl. mosogatószerben) való kifőzés. Tökéletes eredményt persze csak az ultrahangos tisztító ad. Esetleg ebből is érdemes otthonra beszerezni egyet, bár nem olcsó, de egyszerűen kezelhető és kis helyen is elfér.

Ezüst ékszerek szürkés – feketés elszíneződését timsó vizes oldatában való kifőzéssel orvosolhatjuk. Ekkor vigyáznunk kell, hogy az edény legyen jénai üveg, vagy rozsdamentes acél, esetleg réz, de semmiképpen ne vas (ez esetben rózsaszínes elszíneződés lesz látható a tárgyon). Az ékszerek mennyiségétől függően 1-2 evőkanál háztartási boltokban kapható kristályos timsót oldok föl 1-2 liter vízben. Beleteszem az ékszereket, vagy ezüst használati tárgyakat (ezüst nyelű kést nem szabad!) és kb. 70-80 fokra melegítve ezen a hőmérsékleten tartom szükség szerint 10-15 percig. Ez idő alatt az ezüst visszanyeri szép fehérségét. (A kénmájjal kezelt ezüstékszereknél ez a módszer nem mindig hatásos.) A kifőzés után a tárgyakat langyos, bő folyó vízzel lemosom, majd szárazra törlöm. Köves ékszereknél vigyázzunk, hogy a köveket ne érje hirtelen hőmérséklet-változás, mert ez a kövek töréséhez, repedéséhez vezet. Vagyis amikor kivesszük a forró timsó oldatból, hagyjuk őket az asztalon lassan visszahűlni szobahőmérsékletre. Ez a módszer jobbára beválik elszíneződött sárga- és vörös arany ékszereknél is.

Agresszívebb szennyeződések eltávolítására sárga – és vörös arany ékszereknél jól használható még a benzinkutakon kapható akkumulátorsav, mely patikai szódabikarbóna vizes oldatával közömbösíthető. Ezt inkább csak haladóbb kísérletezőknek ajánlanám, mert a sav balesetveszélyes! Szerves drágakövek esetén szintén nem használható módszer.

Jól használhatók még az ékszerboltokban és ötvösöknél is kapható ékszertisztító folyadékok és kendők. Előnyük, hogy olcsók és nem igényelnek szakmai felkészültséget sem. Külön kapható ezüsthöz, aranyhoz, gyöngyös ékszerekhez is.

Legkényesebb a gyöngyös és valódi köves ékszerek tisztítása, ezeket lehetőleg mindig bízza szakértőre. Gyöngyös ékszereinket védjük az erős fény- és hőhatásoktól, szárazságtól. A gyöngy nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ezért érdemes gyakran megmosni, majd egy puha ékszertisztító kendővel áttörölni. Vigyázzunk, hogy a gyöngyöt ne érje vegyszer, parfüm, mert ezek könnyen károsíthatják a gyöngy lüszterét, ezzel csökken az értéke, szépsége is.

Egyszóval a bátrabb, kísérletező kedvű olvasóknak azt ajánlanám, először próbálkozzanak valami egyszerűbb ezüstékszer vagy evőeszköz tisztításával, a siker nem marad el! Ha valami bonyolultabb feladatba vágnának, előtte mindenképpen kérjék ki szakértő véleményét.

Forrás: (www.aranykovacs.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s