Agyagedények tisztítása


Úgy gondolom, minden háztartásban rejtőzik egy agyagedény. Legvalószínűbb, hogy a szülőktől, nagyszülőktől kaptuk, de ha nincs és valaki elég leleményes, akár most is vásárolhat magának egyet interneten keresztül. Az már fogósabb kérdés hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy ezek tiszták maradjanak. Erre adunk pár ötletet.

Az új mázas edényt használat előtt ajánlatos ecetes-sós vízben kifőzni, hogy a még nem kötött mérgező ólomsó a mázból kiolvadjon. Ha ezt elmulasztjuk, az edény könnyen okozhat mérgezést, amennyiben savanyú ételt főzünk benne. A jól kifőzött edényt alaposan mosogassuk el, majd sütőben vagy napon szárítsuk. A már használatba vett agyagedényeket  főzés után mosogatószeres vízben mosogassuk el és hideg vízben öblítsük. Ha odasült vagy az edény falára az ételt áztatás után finom súrolóporral távolítsuk el, majd mosogassuk el, és bő vízben öblítsük.

Gyakran előfordul, hogy az agyagedény magába szívja a zsírszagot, és emiatt nem lehet használni. Ilyenkor tegyük egy nagyobb edénybe, és erős ecetes vízben főzzük ki, majd egy napig áztassuk hideg vízben, így  a zsírszag teljesen eltűnik.

Agyagedény tartósságát növelhetjük, ha külső felét egyenletesen és vékonyan asztalosenyvvel bekenjük, és teljes száradás után lenolajjal is bevonjuk.

Forrás:(Tausz György)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s