Ablaktisztítás építkezés, felújítás után


 

Az egész akkor kezdődött, amikor megvettünk egy kb. 30 éves házat. A szokott módon lemostuk az ablakokat…   …az eredmény: merő homály. Következett a klasszikus ecetes vízzel, újságpapírral történő átdörzsölés. Ez után eltűntek a homályt okozó -évtizedes-  vízkő foltok, de számtalan apró karc igazolta a régi tulaj “gondos” takarítását. Ahogy beköszöntött az ősz -és jöttek a hidegebb idők- , úgy döntöttünk, hogy jól szigetelő, új nyílászárókra cseréljük a régieket, és ezzel egy időben felújítjuk a házat kívül, belül.
A számunkra elérhető fehér, műanyag keretes, -tokos ablakokat rendeltük meg. Gondolatban, már nevettünk a kint szikrázó havon, és -hála a védőfóliának- temettük az ablakmosás emlékeit, de a “maximalista” vállalkozó szétzúzta álmainkat és -bizonyítandó, hogy az általa szerelt ablakok tökéletesek- nemes egyszerűséggel lehúzta a fóliát ablakról, keretről, párkányról egyaránt.
Az ablakok valóban szépek voltak. De jött a felújítás, és kívülről a ház terrakotta színezése ill. az ereszték paliszander páca, belülről a glettanyag, a tapétaragasztó, és a festék szórta tele absztrakt mintákkal mind az üveget, mind a fehér műanyagokat.
A sírás határán voltam. Első gondolatom -hogy ezt a munkát másra bízom és inkább fizetek érte- hamar a múlté lett, amikor a takarítandó felületet meglátó vállalkozók horrorisztikus árait meghallottam, de szerencsére egy ismerősöm -aki korábban ablaktisztításból élt- felajánlotta segítségét, és meggyőzött a feladat elvégezhetőségéről.

-első lépésként egy ún. üvegkaparó pengével a teljes üvegfelületet “lenagyoltuk”,
-majd a keretekről, párkányokról szivaccsal, bő mosószeres vízzel lemostuk (néhol sikáltuk) a nem kívánt dekorációt,
-ezután lemostuk az üveget langyos, mosószeres vízzel, puha műszálas ruhával,
-miután az üveg és a műanyagok egyaránt megszáradtak, alkoholos ablaktisztító folyadékkal, papír törlőkendővel áttöröltünk mindent újra,
-végül az autóápolásból ismert, magas viasztartalmú pasztával utókezelve a keretet és a párkányokat eltüntettük a súrolás okozta karcokat.

Ráment egy hétvégém, de megérte. a ház, és rajta az ablakok gyönyörűek. Ráadásul gazdagabb lettem egy tapasztalattal: -sose vegyük le a védőfóliát az új nyílászárókról az egyéb munkálatok befejezése előtt, vagy -ha csak felújítást végzünk, de az ablakokhoz nem nyúlunk- használjunk takarófóliát és maszkoló szalagot. A ragacsos maradványok tisztítóalkohollal könnyen eltávolíthatóak.
Remélem, hogy aki ezt a cikket olvassa, más kárán -az enyémen- tanult… 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s