Mosás vegyszer nélkül – Környezetbarát alternatívák


Load of Laundry

Tegnap a munkahelyem jóvoltából részt vehettem egy környezettudatosságról szóló tréningen, ahol sok mindenről volt szó, többek között a tisztaságról, takarításról is. Örültem ennek a témának, hiszen mi is ezzel foglalkozunk, így gondoltam a tréningen szerzett tapasztalataimat is megosztom olvasóinkkal.

A témával kapcsolatos érdekességek közül, mi a mosószerek alternatíváival nem foglalkoztunk eddig. Mai postunkban ezekre adunk megoldásokat.

Milyenszereket használhatunk a mosószereink helyett?

 • Mosószóda
 • Mosószappan
 • Szódabikarbóna
 • Ecet
 • Citromlé
 • Mosókorong

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő.

Ajánlott adagolás tehát: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda.

Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Amennyiben csak a mosóporunkat cseréljük le, és maradunk a megszokott öblítőinknél, akkor előfordulhat, hogy mosógépünk dobja elmattul, fehéredni kezd. Amennyiben az öblítőnket is lecseréljük egy környezetbarátabb megoldásra, akkor ezt megelőzhetjük, megszüntethetjük. Erre használjunk ecetet.

Az ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. A ruha száradása után az esetleges erős ecetes illat elpárolog, de ha mindenképpen szeretnénk kellemes illatúvá varázsolni a ruhánkat, akkor adjunk néhány csepp illóolajat az ecethez. Ráadásul ecet használatával szinte teljesen megelőzhetjük a mosógépünk vízkőtől való amortizációját is.

A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként használhatod. A természetben lebomlik.

Forrás: www.okoszolgalat.hu/zold_praktikak/mososzer

Reklámok

2 responses to “Mosás vegyszer nélkül – Környezetbarát alternatívák

 1. Berzsényi Sándorné

  Tisztelt Cim!
  Kicsivel bővebb tájékoztatást szerettem volna olvasni a a mosókorong eredetéről, összetevéjéről, és hatásáról.Ezen a weblapon róla keveset irtak.A tisztaság cimszó alatt a többi takaritószert ismerem a tablettákat de a korongról keveset tudok.
  Üdv:pirike044@citromail.hu

 2. Tisztelt Cim:
  A mosokorong mint tisztagági környezetbarát mosási eszköz ,szeretnék róla többet olvasni.
  Üdv:pirike044@citromail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s