A billentyűzet tisztítása


apple-aluminum-keyboard

Most , hogy a szomszédos országokban elindult az influenza járvány, érdemes szót ejteni arról, hogy általában védekezés alappillére, hogy mossuk kezet, ha lehet takarítsunk többször, különös figyelmet fordítva a kilincsekre stb. Arról azonban sokan elfelejtkeznek, hogy a billentyűzet (főleg, ha nem egy ember által használja), a legnagyobb baktérium/kosz forrás, de ettől függetlenül sajnos erre a perifériára fordítjuk a legkisebb figyelmet.

A művelet elvégzéséhez nagy akaraterő és elszántság szükségeltetik. Ha belevágunk, már nincs visszaút, tehát lelkesen kell hozzáállni, különben agyrém lesz az egész. Szükségünk lesz néhány károsnak vélt fültisztítóra, papír zsebkendőre, portörlő rongyra, valamilyen tisztítószerre (akár ablaktisztító is jó) és egy kisméretű csavarhúzóra. Ha ez meg van, akkor keressünk egy magyar billentyűzetet ábrázoló nagy képet és nyomtassuk ki.

A csavarhúzóra a gombok kipattintása miatt van szükség, tehát nem kell kiszednünk az alul található csavarokat, nyugalom. Használata lényegesen megkönnyíti és felgyorsítja a folyamatot, mivel segítségével egy mozdulattal kivehetjük a helyéről a kiszemelt billentyűt. Csupán arra kell odafigyelnünk, hogy nehogy túl erősen feszítsük. Érdemes szektoronként haladni és külön csoportosítani a kiszerelt billentyűket. Tehát külön a numerikus rész gombjait, külön a betűket, az F menüsort és így tovább. Ha külön gyűjtöttük a billentyűket, fáradjunk ki a fürdőszobába,  és a mosdóba  engedjünk bele egy kis meleg vizet, és potyogtassuk bele az első adag billentyűt, egyszerre csak egy csoportot! Miután már ott úszkálnak a jó meleg fürdőben, adagoljunk a vízbe mosogatószert, sampont.

Amíg áznak a gombok, porszívózzuk ki a gombok nélküli billentyűzetet. Fennmaradó koszt pedig, korábban alkoholba mártott fülpiszkálóval, vagy az ujjunkra tekert ronggyal/zsebkendővel takarítsuk ki.

Az áztatott gombokat folyóvízzel öblítsük le és helyezzük egy félbehajtott törölközőre, és ezt rakjuk rá egy fűtőtestre. A törölköző megvédi a gombokat, az esetleges deformálódástól. Érdemes a gombokat betűvel felfelé állítani, mert az alsó rész szárad nehezebben, hiszen ott összegyűlhetnek és megtapadhatnak a vízcseppek.

Ha kész  vagyunk a tisztítással, akkor a kinyomtatott  billentyűzet kép alapján rajuk össze a billentyűzetet.

Pár jó tanács, ha minél később akarjuk végigcsinálni ezt a tortúrát:

  • Gépezés előtt mindig mossunk kezet!
  • Ne együnk a gép előtt, vagy ha mégis, legalább ne a billentyűzet fölött tegyük
  • Ne fésülködjünk, vakarózzunk a klaviatúra felett, mert belehullnak a szőr és hajszálaink! 

 

Forrás: http://itcore.hu/gepagy/506

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s