Tél eleji autómosás, -ápolás


winter

Én a magam részéről lassan 17 éves gépjárművezetői és fenntartói rutinnal “büszkélkedhetem”. Miért kezdem így? Az ok egyszerű: amikor első autóm, egy “kis Polski”  tulajdonosa lettem, az autóipar -pláne a keleti- ú.n. “nitro bázisú”, a mostaniaknál kevésbé időjárásálló festékeket használt. Azóta természetesen ez is, mint szinte minden megváltozott -fejlődött. Ami a régi maradt, az a téli hideg, a hó, és a sóval-homokkal szórt utak.
Ennek a néhány fent említett maradandó körülménynek köszönhető ez a pár sor.
Bármilyen modern -akár golyóálló 🙂 – autónk is van, abban biztosak lehetünk, hogy fényezése, abroncsai semmivel sem szeretik jobban a téli körülményeket, mint az én régi -szeretett- Polskim.
Fontos tehát, hogy a télre való felkészüléskor ne csak az akkumulátor állapotára és a téli gumi felszereltetésére fordítsunk figyelmet, de óvjuk a fényezést is. Az utakról felverődő só, a hideg, és párás levegőben alacsonyra szoruló kosz és ólom csúnya nyomokat hagyhat autónkon.

Mit tehetünk ez ellen?

-mossuk át autónkat langyos, mosószeres vízzel. Ne kerülje el figyelmünket a kerékdob belseje, az ajtók alsó pereme, vagy pl. a dísztárcsák alatti egyébként “láthatatlan” részek sem.
-mosás után hagyjuk autónkat megszáradni, majd puha ronggyal áttörölve győződjünk meg annak szárazságáról.
-miután ez megtörtént, kezeljük valamilyen magas viasztartalmú pasztával – ez megóvja az említett “speciálisan téli” szennyeződésektől.
-a gumi ill. műanyag részeket érdemes átkenni gyógyszertárban kapható parafinnal, vagy az autósboltokban megvásárolható szilikon tartalmú ápolószerrel.
-ha gépi mosóban mosatjuk kedvencünket, ősszel vagy télen ne akarjunk pár száz forintot spórolni a viaszos kezelés elmulasztásával.

Bár szép gondolat a belső elegancia megőrzése, mindenképpen hasznos a “szövet-lábtörlőket” gumira cserélni, hiszen a legalaposabb emberrel is előfordul, hogy havas,sáros, vagy éppen csak vizes cipővel ül autóba. A gumi szőnyeg nem szívja magába a nedvességet, nem lesz kellemetlen -dohos- szaga, és könnyen tisztítható.

Az így felkészített autó mosolyogva tűri a telet.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s