A szatén anyag tisztítása


SATIN RED CHEMISE

A szüleimtől kaptunk két garnitúra szatén ágynemüt. Nagyon tetszetős, úgy kinézetre, mint tapintásra. Azonban a hétvége után bekerültek a mosásba. Csak egy probléma volt, fogalmam sem volt, hogy kell őket kimosni. Ezért nyomoztam egy kicsit.

Ha szaténanyagot mosunk, először mindig vizsgáljuk meg, hogy milyen szálból készült (selyem, pamut, poliészter stb.), és csak a felhasznált anyagnak megfelelően mossuk.

A selyemszatént csak kézzel szabad mosni. De ne dörzsöljük, ne csavarjuk, legjobb, ha nyomkodva mossuk ki belőle a piszkot. Mivel a hernyóselyem rendkívül érzékeny, a lúg, a szóda használatát mellõzzük. Csak a legtisztább szappant vagy mosószert használjuk. A mosás 40-50 fokos vízben történjék.

A pamutszatént könnyebb mosni, általában mosásálló, ennek ellenére az óvatosság gyakran indokolt. Tanácsos figyelembe venni a mosásra kerülő anyag kezelési utasítását. A kényesebb anyagot legjobb vegytisztítóba adni.

A mosásnál legkevésbé érzékeny a poliészter (vagy kevert) szálból készült szatén. Moshatjuk gépben, forró vízben. Nem zsugorodik és nem tágul. Főzni viszont nem szabad, mert összegyûrõdik, és a gyűrődés már nem vasalható ki.

A műszálakból (nylon, perlon, szilon stb.), ill. kevert szálakból készült szaténanyag viszont nagy szakítószilárdsága, kopásállósága ellenére túlmelegedésre érzékeny. 70 fok felett a fonalszilárdság erősen csökken, és az anyag könnyen deformálódhat. Ezért 40-50 foknál melegebb vízzel ne mossuk.

Forrás: Tausz György

Reklámok

One response to “A szatén anyag tisztítása

 1. Agócs Tünde

  Üdv!

  Szeretném megkérdezni, mi lehet az oka, hogy szatén anyagból varratott flamenco szoknyáink a második fölvétel óta foszlik, szinte leválik a varrás mellett. Nem tudom megmondani az anyag összetételét, annyit tudok, hogy egy pesti nagykerben lett véve. Megvarrták és postázták a 9 db szoknyát szegedre. Nagyon kellemetlen. Összesen darabjáért 8 ezer Ft-ot fizettünk.
  Normális dolog, hogy így megy szét az anyag, kb 2 hónapja használjuk, heti 1x gyakorlásra?

  Válaszát nagyon megköszönném.!

  Minden jót.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s