Kovácsoltvas tisztítása, ápolása


kovácsoltvas

Kovácsoltvasból készült dísztárgyak, bútorok, kerítések készítése már évszázados múltra tekint vissza. Ennek oka, nyilván az esztétikum, és természetesen az időtállóságuk. Hogy milyen módon tudjuk ezen tárgyainkat hosszú évekig karbantartani? A következő lépéseket betartva, biztosak lehetünk, hogy unokáink is gyönyörködhetnek majd tárgyainkban!


1) A kovácsoltvas tárgyak ápolását mindig a rozsda, illetve a rozsdafoltok eltávolításával kezdjük. A rozsda lekaparására a legegyszerűbb eszköz a drótkefe, a csiszolópapír és a kaparókés. A csak helyenként előbukkanó foltokat legjobb petróleumba mártott ronggyal tisztítani.

2) A kovácsoltvas tárgyak tisztítása legyen mindig alapos. Nem szabad sajnálni az időt és a munkát, mert döntően ez szabja meg a bevonat tartósságát. Különben a rozsdás, recés felületre mázolt festék hamar leválik.

3) A kovácsoltvas tárgyak rozsdátlanítása után dörzsöljük át a vasat lakkbenzines (vagy terpentines) ecsettel, majd a megszáradt kovácsoltvas felületet száraz ruhával töröljük le.

4) Sokkal tökéletesebb a kovácsoltvas védelme, ha kémiai rozsdátlanítást is alkalmazunk. A kovácsoltvas tárgyak tisztítása után visszamaradt rozsdát megfelelő vegyszerrel átalakítjuk vasfoszfáttá. A vasfoszfát tömör, jól tapadó réteget alkot, és jó alapot ad a festéknek.

5) Ha régi festékbevonat átfestése történik, akkor eltekinthetünk a rozsdagátló alapozó használatától, és azt csak kisebb felületi hibák kijavítására használjuk.

6) A megfelelően előkészített kovácsoltvas felületre több rétegben hordjuk fel a festéket. Az egyes rétegek között hagyjunk időt a száradásra. A felhordott bevonat minőségét döntően befolyásolja, hogy a festés mennyire gondos és szakszerű.

Forrás: kovacsoltvas.webtudakozo.hu

Reklámok

One response to “Kovácsoltvas tisztítása, ápolása

  1. Szeretném tudni, milyen festékkel lehet felújítani a kovácsoltvasat vagy az öntöttvasat (pl. régi kályha ajtaja) úgy, hogy szép fekete legyen, és matt, mint gyerekkoromban a mama sparheltje, mikor vasporozta.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s