A bronz dísztárgyak tisztítása


dv-stat

Mindig is csodáltam a szobrászokat. Fantasztikus dolog lehet, egy formálható anyagból, kész, emberek számára tetszetős dísztárgyat (jelképet) alkotni. Ezért is szerettem parkokba járni, szobrokat, emlékműveket nézegetni. Ott, vagy ipari módszerekkel takarították a szobrokat, vagy hagyták patinásodni. Nézőpont kérdése, hogy a szerencsésebbek, akik otthonában van egy-két dísztárgy/szobor, melyiket szeretik, ha csillogó tiszta, vagy ha patinás az emléktárgyuk. Most arra adunk tippet, hogy lehet takarítani ezeket.

Azt szeretném leszögezni már az elején, hogy bronz szobrot takarítani nem gyerekjáték. Kell hozzá erő és kitartás, hogy úgy csillogjon a dísztárgyunk, mint amikor megalkották. A legegyszerűbb, ha szódabikarbónát és citrom levét összekeverjük, és az  így reakcióba lépett anyaggal tisztítjuk/dörzsöljük. Tisztítás után mossuk le, és száraz ronggyal törölgessük át.

Másik remek módszer, ha egyenlő arányban összkeverünk sót és lisztet, majd annyi ecetet öntünk bele, hogy masszát kapjuk. Ezt rákenjük  az emléktárgyra és rajta hagyjuk fél órán át állni, majd lemossuk.

Ahhoz, hogy mindig csillogó legyen a szobrunk, néha napján nem árt szappanos vízbe mártott ronggyal áttörölgetni. Ahhoz, hogy ne patinásodjon a bronz lekenhetjük átlátszó lakkal is. Abban az esetben, ha meg akarunk szabadulni a patinától, akkor borecetben feloldott sóba (egy liter borecet 3 evőkanál ) mártott ronggyal tisztítsuk. Tisztítás után mossuk le, azonban arra mindig vigyázzunk, hogy ne használjunk, olyan rongyot, kefét, ami megkarcolhatja a dísztárgyunkat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s