CD, DVD lemezek tisztítása


WholeTenYards

Legyen szó filmről, zenéről, adatokról, játékokról, nincs rosszabb, mint amikor a lemezt a meghajtóba behelyezve, hosszas várakozás után sem történik semmi. Ennek több oka is lehet, de mindenek előtt ellenőrizzük le a lemezünk felületét, és bizonyosodjunk meg, hogy nem koszolódott e be. Első lépésként próbáljuk meg lefújni a felületen levő port, de ne túl közelről, hogy ne párásodjon meg a felülete. Amennyiben ez nem segít, egy puha, tiszta és teljesen pamut textillel töröljük le óvatosan. Érdemes akár hagyományos textil pelenkát használni.

Azonban előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére karcos lesz a lemezünk. Amikor már végképp feladnánk, és már a lemez kidobásán, selejtezésén gondolkoznánk, azért még adjunk egy esélyt a következő módszernek: Készítsünk elő egy tiszta mosogató szivacsot, lehetőleg olyat, amelynek egyik fele picit durvább felületű, és egy kevés nagyon enyhe súrolószert, akár autópolírozó folyadék is lehet. Ezek után szükségünk lesz még egy ollóra, illetve egy kézi turmixgépre, és az ahhoz tartozó habverőre is. Fogjuk a szivacsot és vágjunk belőle egy kb. 3 cm átmérőjű kört. Ennek durvább felére tegyünk egy kicsit a polírozó szerből, majd fordítsuk lá a lemezre. Ezek után vegyük a turmixgépet, és csak az egyik habverő szárat tegyük a helyére. Ezt követően a habverő végét tegyük a szivacsra és indítsuk el a legalacsonyabb fordulaton a mixert, és folyamatosan gyorsítsuk fel. Ügyeljünk arra, hogy a szivaccsal folyamatosan haladjunk körbe, sose álljunk meg egy helyen! 2-3 kör után puha ronggyal töröljük le a tisztítószert a lemezről. És lám, eltűntek a karcok. Természetesen ezzel a módszerrel is csak az apróbb felületi sérüléseket tudjuk eltávolítani. Mielőtt kedvenc filmünket próbálnánk meg karc mentesíteni, feltétlenül próbáljuk ki egy olyan lemezen, amire már biztosan nincsen szükségünk!

Forrás: video

Reklámok

3 responses to “CD, DVD lemezek tisztítása

 1. Helló, remek az oldal!

  Olvastam a fenti postot, az én problémám azonban az, hogy egy görbe este folyamán kedves vendégem véletlenül kiborított egy pohár pálinkát az íróasztalon s néhány elég fontos dvd-m is kapott belőle. Tehát kérdésem, hogy lehet-e nedves puha ronggyal tisztítani ebben az esetben vagy van valami más megoldás?

  Köszi előre is
  Ákos

 2. Helló!
  Az Én problémám az, hogy a kislányom alkoholos filccel összefirkálta a CD lemezt és a számítógép nem olvassa be. Le lehet takarítani valamivel? Előre is köszi.

 3. Sweidán Omár

  Fogkrémmel polírozás is segít. Nekem egy zenei CD-met érte olyan baj, hogy egy nagy, sugárirányú karc volt rajta. Nagyon kevés fogkrémet tettem egy pelenkaanyagra, sugárirányban végigtoltam az anyagot és betömődött. Aztán letöröltem a hátulját, és nem ugrált. J

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s