A cserépkályha tisztítása


www.domofire.hu

Az emberek manapság egyre inkább kezdik felfedezni a cserépkályha előnyeit. Mind szépsége, mindgazdsaágos használhatósága miatt, tökéletes kiegészítő fűtés lehet lakásunkban. A cserépkályha egy elég jelentős tömegű berendezés. Emiatt a felmelegedése után hosszú ideig tartja a meleget, azaz jóval tovább fűt, mint ameddig ég benne a fa. Minél nagyobb a kályha tömege, annál tovább fogja tartani a meleget.

Meg kell említenünk, hogy a csak cserépkályhával fűtött, és helytelenül szigetelt, rosszul szellőztetett lakásokban nagyon jelentős penészesedés indulhat meg a falakon, mivel a cserépkályha közelében melegebb van, távolabb hűvösebb, így a hűvösebb részeken párakicsapódások alakulhatnak ki.

A cserépkályha tisztítását száraz textillel vagy kefével oldjuk meg. A nedvesség – a máz porózussága miatt – a hajszálrepedéseken bekerül a csempébe, és ha kicsit is piszkos volt a tisztító víz, akkor a csempék elszíneződhetnek. A csempékre került makacsabb szennyeződést alkoholba mártott puha ronggyal távolítsuk el. Zsíros, olajos termékeket még véletlenül se használjunk a csempék fényesítésére, tisztítására!
Mivel nem egy bonyolult szerkezetről van szó, ezért hiba esetén mi is könnyen rájöhetünk annak az okára. Amikor törött csempéket találunk a fűtéstérben, azt okozhatja a túlfűtés, a helytelen szellőző használat, falazási-bélelési hibák vagy anyaghiba. A hibásan kiékelt hamuzó és tűztérajtó idővel elkezd lötyögni.
Amikor a csempék között a függőleges fúgák repednek, azt okozhatja a túlfűtés vagy hiányos a kályha kötözése.
Az esetben, ha a cserépkályha felmelegedve is füstöl, lehet, hogy kicsi átmérőjű, esetleg eldugult a füstjárat, a kéménybe is beszorulhatott valami, vagy a lerakódó korom leszűkítette azt.

Forrás: http://www.ezermester.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s