Az otthon illata


living roomAz otthon illata a jó közérzet titka.Mindenki számára fontos, hogy otthonában kellemes illattal találkozzon, amikor egy fárasztó nap után hazatér.Ezt a mai -modern- ember elsősorban kemikáliák felhasználásával éri el, pedig a boltok polcain éppúgy fellelhetőek a különböző illóolajok, potpourrik is.

Minap a könyvespolc takarítása közben megakadt a tekintetem egy közel húsz évvel ezelőtt kiadott könyvön -Michael Kraus, Mindennapi aromaterápia. Belelapozva magam is meglepődtem, hogy mennyire sokoldalú és változatos lehetőségek rejlenek az illóolajokban. Mivel a fent említett könyv nem mindenki számára elérhető, gondoltam itt osztom meg veletek felfedezésem eredményét.
Természetesen egy teljes könyv tartalmát nem kívánom egyszerre a az oldal olvasóira zúdítani, ezért két-három naponta “Az otthon illata” cím alatt csokorba szedve mutatom be az illóolajokban rejlő nagyszerű lehetőségeket.
Elsősorban néhány lehetőség a hétköznapokra:

-Ruhamolyok ellen hatásos védekezés, ha a ruhásszekrény belső -természetes fa- felületét cédrus- vagy levendolaolajjal dörzsöljük be. Az olajat a fa először magába szívja, majd lassú párolgással fokozatosan elpárologtatja. A pókok, molyok, szúvak és egyéb apró állatok messze elkerülik ezután.

-Könnyen illatosíthatjuk fehérneműinket kedvenc illatunkkal, ha mosáskor az utolsó öblítővízbe néhány csepp illóolajat teszünk, vagy a vasaláskor porlasztóban elkeverve 2-3 csepp illóolajat permetezünk ruháinkra -gőzölős vasaló esetében a vasaló tartályába is cseppenthetünk. Jó megoldás az is, ha a szárítóba a mosott fehérnemű közé illóolajjal nedvesített vászondarabot teszünk.

-A lakásban eluralkodó kellemetlen szagok ellen nyújt jó megoldást, ha a meggyújtott gyertya megolvadt viaszába -vigyázva, hogy lángra ne kapjon(!) pl. oltsuk el a gyertyát és a “csepegtetés” után gyújtsuk meg újra- tetszés szerinti illóolajból cseppentünk egy keveset.

-A konyhai sütés-főzés kellemetlen szagát rendkívül jól semlegesíti, ha a főzés kezdetekor egy “illatosítólámpába” néhány csepp citromfű-olajat (lemongrass) teszünk párologtatni -a halszag semlegesítésére kifejezetten ajánlott.

Reklámok

One response to “Az otthon illata

  1. Hát az a véleményem hogy nagyon jók a helovini tökök de nekem nincs tököm tudnának ki szálitanu nekem egyet 12éves vok és dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s