A vízipipa tisztítása


sisha

Aki hódol eme szenvedélynek, biztosan találkozott már azzal az érzéssel, amikor előveszi a pipát, és a frissen megtömött két almás dohány íze helyett, valami almás cseresznyés aromát fúj ki az első szívás után. Ha ezt nem szándékosan tettük, akkor a hibát nem a készülék okozta, hanem a felhasználó, aki tisztítás nélkül tette el a sishát és talán még a vizet is benne hagyta az előző töltés óta.

Az élmény végeztével az első dolgunk legyen, hogy öntsük ki a vizet a tartájból, és üvegtisztító kefével dörzsöljük át a belő falát. Ha esetleg koszcsík, vagy vízkőlerakódás ülne ki a belső falon, akkor azt sűrű citromlével tudjuk letakarítani, viszont ez után gondosan öblítsük ki, hogy a citrom aromája ne zavarja meg a következő pipázást. Ez idő alatt a dohánytölcsér is ki fog hűlni, így abból is gondosan ki kell törölnünk a benne maradt dohányt. A tölcsér mindkét végét tisztítsuk meg, azt is amelyikkel a pipára csatlakoztatjuk, és azt is, ahová a dohányt tesszük.

Mivel a füst a pipa teljes testét átjárja, ezért minden részét vegyük kezelésbe takarításkor. A szívócsövet érdemes átmosni. Ezt egyszerű, csak tartsuk az egyik végét a csaphoz, majd engedjünk át rajta vizet, meg fog lepődni mennyi kosz jön ki a csőből. Érdemes még a csövet kicsit hajtogatni is, hogy a belső falára tapadt szennyeződések lepattogjanak. Nagyon koszos, vagy régen nem tisztított cső esetén használhatunk szappant, de az után többször is öblítsük át a csövet, majd lógatva szárítsuk.

A pipa teste a legnehezebben tisztítható rész, hiszen ez egy hosszú vékony cső. Ezt is mossuk át vízzel, majd egy zsineg végére erősítsünk vattát, annyit, hogy picit szoruljon a csőben, majd húzzuk keresztül a csőben. Amennyiben nagyon elszennyeződött a test, akkor áztassuk a vattát ecetbe, és úgy tisztítsuk. Mire a test megszáradt, az ecet illata is elpárolog, de nyugodtan átöblíthetjük langyos vízzel. A csövek testhez csatlakozási pontjait egyszerűen fültisztító pálcikával töröljük át, ezzel eltávolítva az ott megült koszt.

Nagyon fontos, hogy a kiegészítő apró részekről se feledkezzünk meg, mint a tömítések. Ezeket szintén langyos szappanos vízzel mossuk át, de sose napon szárítsuk! Érdemes gyakran cserélni, hiszen a meleg nem tesz jót nekik, de glicerinnel, vagy körömvirágos krémmel is feljavíthatjuk a gumi állagát.

Ez után a következő délutánt, már nem a pipa tisztításával kell kezdenünk, hanem a dohány aromájának élvezetével!

Reklámok

2 responses to “A vízipipa tisztítása

 1. Nahát, most sok jó tippet kaptam a pipa tisztításához, de:
  “A szívócsövet érdemes átmosni.”
  Ezzel a mondattal nem értek egyet 😀
  Vannak mosható, műanyag belsejű szívócsövek, de azok igen drágák, így a legtöbb pipásnak csak az egyszerű merevítőspirálos szívócsőre futtja. Azt viszont nem szabad kimosni, ugyanis a benne lévő drótszál nagyon hamar rozsdásodni kezd. Az ilyen csöveket csak szellőztetni szabad, vagy ha tudjuk, nagy nyomású levegővel fújassuk át.

 2. Jó kis cikk, tetszik. 🙂
  Azonban ha valaki részletesebben érdekel a dolog akkor: http://www.vizipipafan.hu/vizipipa-tisztitasa-pucolasa/
  Vagy youtube-on kell keresgélni. 🙂
  Üdv!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s