Az olajfestmény tisztítása


Cskt-panaszfal_bejaratanal_jeruzsalemben_(1904)

A hétvégén nagyszülőknél voltunk, ahol felségem nagyszülei ránk bíztak néhány olajfestményt, hogy ezentúl a mi házunk fényét emeljék. Első kérdésem az volt a nagyihoz, ők hogy takarítják ezeket a képeket.

A legfontosabb, ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, illetve nagyon értékes kép lóg a falunkon, mindenképp bízzuk szakemberre a tisztítást.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, ha képeinket csupán portalanítjuk puha fejű kefével vagy ecsettel. Arra nagyon vigyázzunk, nehogy megsértsük a kép felületét. Langyos vízbe mártott szivacssal is takaríthatjuk a képet, azonban arra is figyeljünk, hogy ez a művelet nem végezhető, ha repedések vannak a festményen. Hasonló eredményt érünk el, ha a langyos vízbe egy kis szappant is rakunk.

Megoldás lehet az is, ha tejbe mártott puha kendőt alaposan kicsavarunk és ezzel tisztítjuk meg a képet. A művelet elvégzése után töröljük szárazra.

A megfakult képeket petróleumos kendővel is áttörölhetjük. A hasonlóan kicsavarva, majd áttörölve. A színeket újraéleszthetjük, a félbevágott hagymával dörzsöljük meg óvatosan.

Akvarell, tempera, pasztell képeket viszont SOHA ne takarítsuk vízzel. A legjobb, he beüvegeztetjük és így rakjuk ki a falra.

Reklámok

One response to “Az olajfestmény tisztítása

  1. Csak portalanítani! Sem tejes vagy szappanos víz, sem vizes tej, sem petróleumos rongy, sem vöröshagyma. Szakember kell hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s