Szélvédő tisztítása


2009 Citroen C3

Ma délután az autómosás helyett a Forma 1-et választottam, s közben azon gondolkoztam, hogy milyen „egyszerű” dolguk van ezeknek a srácoknak, hiszen egyetlen mozdulattal tisztává varázsolhatják a kilátást, hiszen nem kell mást tenniük, mint a sisakrostélyról lehúzni a soron következő fóliát. Nos, hát nekem több gondom akadt, mivel a szélvédőnk kicsit nagyobb darab, és nincs rajta ilyen segédeszköz. Ennek ellenére természetesen van rá mód, hogy a mi szélvédőnk is tiszta legyen

Mint a legtöbb szennyeződés esetén a szélvédőre ragadt bogaraktól is úgy tudunk a leghatékonyabban megszabadulni, ha nem várjuk meg, amíg teljesen rászáradnak a felületre. Először nagynyomású vízsugárral lazítsuk fel az úton összeszedett bogarak maradványait, ez lehet egy egyszerű slag is, melynek végét ujjainkkal összeszorítjuk. Ezt követően ecetes vízzel, esetleg némi tiszta alkohollal oldjuk fel a leragadt maradványokat. Ezek után ügyeljünk arra, hogy az alkoholt távolítsuk el, nehogy a motortérbe jusson, bár addigra általában elpárolog. Az ecet esetén arra kell figyelni, hogy a műanyag, illetve gumi felületeken ne sokat álljon, mert maró hatása révén kárt tehet az anyagban.

Télen a bogarak helyett a téli időjárás viszontagságaival kell megküzdenünk, amely legalább olyan nehéz feladat. A legfontosabb dolog, hogy mindig az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot válasszuk, így télen feltétlenül fagyállóval töltsük fel a tartályt. A ráfagyott havat, jeget úgy tudjuk a leggyorsabban eltávolítani, ha járó motor mellett a szélvédőre fújjuk a meleg levegőt, illetve kapcsoljuk be az ablakfűtést is. E közben a szélvédőről fa, vagy gumi kaparóval távolítsuk el az idő közben olvadásnak indult réteget. Amennyiben nagyobb mennyiségű hó halmozódott fel, akkor azt először seprűvel, vagy kefével seperjük le. Nagyon figyeljünk arra, hogy a lapátokat addig semmiképpen se indítsuk el, amíg van rá, vagy a szélvédőre fagyva bármi is, hiszen ez mindkettő károsodásához vezethet. Még egy tipp: a szélvédőre sót szórva szintén feloldhatjuk a jeget, de ez után feltétlenül távolítsuk el a sós lét, és maradványait, hogy ne folyjanak a motortérbe. Ebben az esetben inkább konyhasót használjunk, mint azt, amit az út sózására vettünk!

Megelőzésképpen pedig, érdemes fedett helyre állni, vagy letakarni az autót, amennyiben van rá lehetőségünk.

Reklámok

2 responses to “Szélvédő tisztítása

  1. Sziasztok! Egy kis plusz segítséget jelenthet, ha -éppúgy, mint a fényezés megóvásánál- v.milyen vax-szal kényeztetjük autónk “üvegezett” felületeit. Előnye, hogy -a lámpák esetében- nagyobb és hosszabban tartó lesz láthatóságunk. Ez a szélvédő esetében annyi pluszt jelent, hogy nagyobb esőben a víz “sírva menekül” róla ill. az említett rovarok és növények okozta szennyeződések könnyebben eltávolíthatók mivel nem közvetlenül a tisztítandó felületre tapadnak. Üdv, Karesz! U.i.: A párom hívta fel a figyelmem az oldalatokra. Tényleg jó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s