A fül tisztítása


ear_thumb

Hogyan lehet, hogyan kell a csecsemők és a kisgyermekek fülét tisztítani? A túlzott tisztogatás sokkal gyakoribb hiba, mint a piszkos fül. A két véglet között van az arany középút.

A külső hallójárat egy feszes bőrrel fedett, nagyon érzékeny kis csatorna. Belső részét a dobhártya pergamenszerű, egészséges állapotban gyöngyházfényű lemeze zárja le. A hiba általában a vattás végű pálca használatából adódik. Szerencsére ritka a fültisztítás miatti dobhártyasérülés, de előfordul. Csecsemőknél a beszoruló pálca végéről leeső vatta a hallójáratban maradhat, s a pálca is felsértheti a fület. A segédeszköz ebben a korban csak a fülkagyló külső, visszahajló részének tisztítására javasolt, valamint a köldök és az orrbemenet tisztogatására. Nagyobb gyermeknél és felnőttnél, amikor a hallójárat már tágabb, óvatosan használható.

Ám a vatta átmérője szinte megegyezik a hallójárat átmérőjével. Ebből adódik, hogy a fülzsírt nem hozza ki, hanem maga előtt tolja a mélybe. A külső hallójárat közepén homokóraszerű szűkület van. Ha ezen túlnyomják a külső részen termelődő fülzsírt, akkor azt nagyon nehéz onnan eltávolítani. A mélybe tolt fülzsírdugó nyilvánvalóan akadályozza a hangvezetést, de körülötte bőrgyulladás is kialakulhat intenzív fájdalommal, fülfolyással, láz nélkül.

A mindennapos tisztogatás a fülzsírtemelő mirigyeket fokozott váladékozásra készteti. Tehát minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Elég, ha hetenként egy-két alkalommal tisztítjuk ki a hallójáratokat.

Fürdetés közben sokan vizet engednek a baba fülébe. Helytelenül. A szűk kis csatornában a víz bent reked, a bőr felázik, a savas kémhatású felület neutrális vagy lúgos irányba változik, és ezzel védtelenné válik. Így a hallójáratban is lehetőséget teremtünk a baktériumok támadásának, amelyek bekúsznak a bőr rétegei közé, ott szaporodni kezdenek, s tipikus hallójárat-gyulladás lehet a következménye.

A megelőzés nagyon egyszerű. Az újszülött fülét a fürdetés után alaposan, de óvatosan töröljük ki. Erre a célra a vattás pálcánál sokkal jobb a törölköző összecsavart sarka. A körkörös mozdulattal nem okozunk sérülést, a nedvességet pedig felitatjuk a fülből. A töredezett, hámló, repedezett bőr a külső hallójáratban általában allergiás betegség, amelyhez sokszor nagyon makacs bőrgyulladás társul. Rendszeres házi tisztogatás nem oldja meg. Mindenféle típusú hallójárat-betegség gyógyításában a legfontosabb a hallójárati bőr savköpenyének a helyreállítása. Tartós eredményt egy közismert gyógyszer zselés változatával érhetünk el.
Szerző: Dr. Somi Ildikó
Forrás: Baba Magazin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s