A vérfolt tisztítása


Bloody-Superman-superman-4685234-1280-1024

Háztartásokban adódik úgy, hogy megsérülünk. Akár elvágjuk a kezünket, vagy elered az orrunk vére, érdemes tudni, hogy mivel kell kitakarítani a vérfoltot.

 • A friss vért a legegyszerűbb, ha csapvízzel, vagy s vízzel takarítjuk le. Arra vigyázzunk, hogy ne használjunk forró vizet, mert akkor beleivódhat az anyagba.
 • Ha régebbi a folt, akkor használhatunk szalmiákszesszel kevert meleg vizet (egy liter víz, három evőkanál szalmiák), de jó még a keményítő, hintőpor és víz keverékének beledörzsölése az anyagba. Ha régi a folt, fele víz, fele denaturált szesz keverékével távolíthatjuk el. Szódabikarbónával szórjuk be, majd cseppenként annyi hideg vizet adjuk hozzá, hogy egy jól kenhető elegy legyen. Hagyjuk a folton néhány percig, majd szivaccsal töröljük le. Öntsünk langyos vízbe kevés szalmiákszeszt. Ezzel az oldattal dörzsöljük át a vérfoltokat.
 • Gyapjún a régi vérfoltot úgy távolíthatjuk el, hogy iszapolt krétával dörzsöljük, majd sós vízbe áztatjuk. Végül szintetikus mosószeres, langyos vízzel kimossuk – vagy langyos sós vízben (egy liter víz, öt evőkanál só) áztatjuk és csak utánna mossuk ki.
 • Ha a padlószőnyegre vér csöppen, azonnal itassuk fel papírtörlőkendővel, a megmaradt foltot pedig ecetes ruhával dörzsöljük ki a szőnyegből.
 • A leggyakrabban előforduló szövetekből készült ruhákat (pamut, len stb.) hideg szódás vagy sós vízben áztassuk és utána szappannal mossuk ki
 • A korházakban hidrogénperoxiddal is hatásosan mossák ki a vérfoltokat, azonban arra vigyázzunk, hogy ennek folyamatos használata nagyban roncsolhatja az anyagot.

Forras: http://hazipraktikak.com/verfolt/verfolt.html

Reklámok

3 responses to “A vérfolt tisztítása

 1. haztartasilexikon

  Jogsértés! A cikk másolat:

  http://hazipraktikak.com./verfolt/vefolt.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s