Fogmosás – Fogak tisztítása


fogmosás

Egy szépen csillogó mosoly elbűvölően hat bárkire, a hófehér fogak csillanása minden egyéb szépséghibát elfedhet. Ha azonban nem fordítunk kellő figyelmet a száj ápolására, előbb vagy utóbb megjelenhet a fogkő, de rosszabb esetben fogszuvasodás is előfordulhat. A szájüregben számtalan betegség előfordulhat, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet. A fogszuvasodás, az íny-és nyálkahártya problémák megkeseríthetik mindennapi életünket, ráadásul kezelésük sokszor hosszabb ideig is eltart, és pénztárcánkat sem kíméli. A fogszuvasodásért a szájüregben található kórokozók felelősek. Az elfogyasztott tápanyagokból lepedék képződik a fogakon, majd a kórokozó a lepedékben található cukrot savvá alakítja. A sav lebontja a fogsort védelmező védőbástyát, vagyis a fogzománcot, majd megkezdi közvetlenül a fog lerombolását. Az elhanyagolt lyukas fogak további problémákat okozhatnak a foggyökérben, de akár az ínyben is.

A helyes fogmosás:

A megfelelő fogkrém, és a napi fogmosás segít megállítani és megakadályozni a kórokozók által elindított hadjáratot. Egyénenként más és más fogápoló készítmények jelenthetnek hatékony segítséget. Az érzékenyebb fogínnyel rendelkezők használjanak gyógynövényes, nyugtató fogkrémet, melyek nem csak a fogak tisztításában játszanak fontos szerepet, de megóvják a fogínyt is.

A fogmosás alapszabályai:

Minden főétkezés után célszerű azonnal fogat mosni, így a korokozóknak nincs ideje működésbe lépni. A fogakat mindig körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg. Válasszunk vékony fejjel rendelkező fogkefét, így könnyebbé válik a hátsó fogak tisztítása. A fogmosásra elegendő időt kell fordítani, minimum 3-5 percet. Ennek során nem csak a fogak külső és belső oldalát, hanem a rágófelszínt is elegendő ideig kell tisztítani. A fogak tisztítása során ügyelni kell annak erősségére. A túl erősen mosott fogak zománca, illetve az íny is megsérülhet. A fogak felszínét körkörös mozdulatokkal, a fogak közötti részt pedig egyenes mozdulatokkal tisztítsuk meg.

Fogkefék és fogkrémek:

Mivel a rosszul megválasztott, túl erős sörtéjű fogkefe legalább annyi kárt okozhat, mint a fogmosás hiánya, megválasztására időt kell szánni. Célszerű puha sörtéjű fogkefét választani, mely nem sérti meg a fogínyt. A benne található szálakat lehetetlen teljesen tisztán tartani, ezért érdemes 2-3 havonta lecserélni. Az elektromos fogkefék előnyei közé sorolható, hogy megelőzik a rossz fogmosási technika okozta problémákat. Körkörös mozgásuk kényelmesebbé teszi a mindennapi szájápolást, s általában a szájzuhany is megtalálható tartozékaik között, mely hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. A fogkrémek megválasztása során figyelembe kell venni a fogak és az íny állapotát. A fogkrémek általában csak ízesítő és habzó anyagot tartalmaznak, és kizárólag a fogak tisztán tartását teszik lehetővé. Ha azonban meg szeretnénk előzni a helytelen életmód, vagy egyéni alkat miatt kialakuló fog- és ínyproblémákat, speciális fogkrémet kell választanunk. Léteznek olyan fogpaszták, melyek hatóanyagai megelőzik a fogkövet, ez kifejezetten előnyös lehet dohányosok és kávéfogyasztók számára. Az érzékeny ínnyel rendelkezők pedig használhatnak gyógynövényes fogkrémet, melyek megelőzik az íny- és a fogágy betegségeit.

A megfelelő ápolás kiegészítői:

A fogselyem szintén hatékony segítséget jelent a fogápolás során. Mivel sok esetben a fogkefe nem tudja eltávolítani a fogak közötti lepedéket, célszerű fogselymet is használni. A szájvíz szintén megfelelő eszköz a fogmosás kiegészítésére. Amennyiben munkahelyen, esetleg vendégségben vagy utazás során nincs lehetőségünk fogmosásra, a szájvízben található hatóanyagok segítségével megóvhatjuk fogainkat. Egy kevés időráfordítással sokat tehetünk fogaink szépségéért. A napi két-három alkalommal történő fogmosás, a megfelelő fogkefe- és fogkrémválasztás csodákat tehet. A megelőzés sokkal kisebb erőfeszítést igényel, mint a már kialakult szájüregi problémák kezelése.

Forrás: http://www.blush.hu

Reklámok

2 responses to “Fogmosás – Fogak tisztítása

  1. Sziasztok!
    Én régóta használok elektromos fogkefét – épp a fent említett “technkai” okok miatt. Viszont a mai napig problémát jelent a megfelelő fogkrém kiválasztása. Létezik az, hogy egy idő után -az addig megfelelő fogkrém- már nem elég hatásos?
    + reklámok, és reklámok… …,de mire figyeljek, ha az ” összetevőket” olvasom? Melyik “anyag” lehet akár káros is?

    • Kedves Zsazsa,
      A helyes fogkérm megválasztása mindenképpen szakember segítségével kell, hogy megtörténjen, így ebben így látatlanban nem adnék tanácsot. Mindenképpen érdemes felkeresnie fogorvosát a helyes fogkrém megválasztásához!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s