Medence tisztítása


medence

Vegyszeres kezelés nélkül a medencék vize néhány héten belül mindenképpen bezöldül! Ezért, a ma elterjedt szűréstechnológiák mellett a vegyszerezés (biokémiai kezelés) mindenképpen szükséges része a vízkezelésnek! A vegyszerezés biztosítja a fertőtlenítést, az alga-mentesítést, a pH beállítását, a teleltetést.

Fertőtlenítés
Feladata, a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, baktériumok, gombák elpusztítása! A fertőtlenítő hatás elérése történhet. Szokásosan, oxidációs hatású vegyszerekkel (klór, bróm, jód, aktív oxigén, ózon), egyéb eljárással (pl.: UV besugárzás, ezüstözés, sósvizes kezelés)

Klóros fertőtlenítés
A legelterjedtebb eljárás a – sokak által kritizált – klóros fertőtlenítés! Több fajta, eltérő hatású klórféleséget használnak fertőtlenítésre: nátriumhipoklorit [háztartási hypo], kálciumhipoklorit, szerves klórkészítményeket, klórgázt, klórdioxidot

Magánmedencék esetében a leggyakrabban alkalmazott szerek, a szerves klórkészítmények. Előnyük az igen magas 55-90% klórtartalom, stabilitás mind tároláskor, mind vízben oldva, adagolásuk a víz pH értékét nem befolyásolja. Létezik a gyorsan oldódó klórkészítmények mellett olyan változat is, amely lassan, 3-10 nap alatt oldódik, ezzel folyamatos klórozást biztosítva a medencében. A klóros fertőtlenítőszerek precíz adagolásával, a pH érték kedvező szinten tartásával, a sokat bírált klórszag és egyéb mellékhatások elkerülhetők.

Brómos és jódos fertőtlenítés
A bróm és a jód, a klórral kémiailag rokon vegyületek. Előnyük, hogy nem keletkeznek kötött klórformákhoz hasonló kellemetlen mellékhatású vegyületek. Hátrányuk, hogy fertőtlenítő képességük jóval korlátozottabb, áruk viszont magasabb.

Aktív oxigénes
Az aktív oxigén tartalmú szereket a klóros fertőtlenítős módszer hátrányainak kiküszöbölésére fejlesztették ki. Előnyük, hogy nincs “klórszag”, a bőrt, szemet, a kezelt víz nem irritálja, nem keletkeznek kellemetlen mellékhatású vegyületek. Hátrányuk, hogy drágábbak a klórtartalmú szereknél, esetenként – főleg nagy vízterheléskor – szükséges lehet lökésszerű klórozásra is.

Ózonos
Az ózonos vízkezelés a nagyon erős hatású elemi oxigén közvetlen bevitelén alapul. Előnye, hogy nagyon hatékony, kellemetlen mellékhatás nélkül. Hátránya, hogy az ózon igen bomlékony (a medencevíz biztonsági fertőtlenítőszer szintje nem tartható), ezért klórral kell kombinálni, az ózont csak a helyszínen lehet előállítani ózongenerátorral.

UV sugaras
Az UV sugaras fertőtlenítés lényege, hogy a kezelendő vizet átlátszó csőszakaszon vezetik át, és megfelelő eszközzel világítják át. Fertőtlenítő hatás csak a megvilágított szakaszon érvényesül! A biztonsági fertőtlenítőszer-szint kombinált klóradagolással érhető el.

Ezüstözés
Az ezüstözés során nincs oxidáció! A mikroorganizmusok elpusztítása lassan – igaz biztosan – megy végbe. Az utóbbi években elterjedtebb ezüst-réz ionos fertőtlenítő berendezések révén egyre használatosabb. Előnye, hogy alkalmazásával a klóros fertőtlenítők használata jelentősen mérsékelhető, a fertőtlenítőbetét 3-6 hónapig használható, karbantartást nem igényel.

Sósvizes
A sósvizes fertőtlenítés még elméletileg a klórozási eljárásokhoz tartozik, de azok kellemetlen mellékhatásai nélkül! Az eljárás lényege, hogy a medence vizében, az úszó számára alig érzékelhető mennyiségben konyhasót kell feloldani. A vízforgató rendszerbe beépített speciális készülék elektrolízis révén pontosan beállított mennyiségű klórt termel a medence sós vizéből. Hátránya, hogy lényegesen több pH-csökkentő szer adagolása szükséges, tartósan növeli a víz nátrium-ion tartalmát.

Alga-mentesítés
Az alga-mentesítés a fertőtlenítés mellet, a vegyszeres vízkezelés másik kiemelt feladata! Az alga spórák, a széllel vagy esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban kerti medencéknél elkerülhetetlen az algásodási hajlam! A fényviszonyok-, a víz hőmérséklet alakulása is hatással van az algásodás intenzitására! Az algásodást az állandó fertőtlenítőszer-szint késlelteti, de megakadályozni nem tudja, ezért alga-mentesítő szer rendszeres adagolása okvetlenül szükséges!

Forrás: http://www.vidraplast.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s