A fényképezőgép tisztítása


camera

Bármennyire is vigyázott digitális fényképezőgépére, a nyár folyamán minden bizonnyal poros,  ujjlenyomatokkal teli lett a lencse és az LCD, esetleg porszemek jelentek meg a képérzékelő szenzoron. Ezek tisztítására rengeteg módszer lehetséges: kipróbáltuk a legjobb háztáji megoldásokat

Egy fényképezőgépen leggyakrabban az optika szokott bepiszkolódni: a szél port fúj rá, ráesik pár csepp eső, vagy használat közben véletlenül megfogja tulajdonosa az ujjával. Az első módszer, amivel ilyenkor érdemes próbálkozni, az a fújás. Természetesen nem a szájjal való fújásra gondolunk, ugyanis az több  kárt okozhat, mint hasznot, hanem kifejezetten erre a célra kitalált gumilabdás, pumpás tisztítóra.

A hazai fotós boltokban két fő típus található meg ezekből. Az egyik apró, ecsettel ellátott  változat: ennek az az előnye, hogy le lehet sepregetni vele a porszemeket, viszont a kibocsátott légáram sajnos nagyon gyenge. A másik változat ökölnyi méretű, így elég erős légáramot tud produkálni. A zsíros ujjlenyomatokat fújással persze nem lehet letisztítani, így erre más technikát kerestünk. Sokan rálehelnek a lencsére és a pulóverük anyagával törlik meg az optikát, azonban ez nem a legjobb ötlet, ugyanis egyrészt karcolódhat, másrészt pedig gombás lehet ettől az üveg. Érdemes tehát erre a célra lencsetisztító folyadékot, vagy tiszta alkoholt használni. A Nikon kizárólag etanolt ajánl, viszont az Olympus éppen ettől óvja a  felhasználókat.

Egy kamerán a külső burkolat és a digitális kijelző is könnyen bepiszkolódik, éppen ezért nem is érdemes túlzott figyelmet fordítani a tisztaságára, hacsak azért nem, mert ezekről is kerülhet az optikára, illetve a gép belsejébe szennyeződés. Használhatunk puha kendőt, bár ezt a hivatalos szervizek biztosan nem ajánlanák.

Forrás: http://www.origo.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s