A kőpadló tisztítása


STONE FLOORING

A padló a lakás leginkább igénybevett, egyben a leginkább ápolásra szoruló része, készüljön a burkolata fából, márványból, kerámiából vagy éppen gránitból. Hogy ne csak a lefektetését követő néhány hónapban legyen az otthonod dísze, hanem ragyogásában hosszú ideig gyönyörködhess, időről időre fel kell frissítened a felületét, közben pedig arról is gondoskodnod kell, hogy megóvd a maradandó károsodástól. Mindehhez nincs másra szükség, mint egy kis odafigyelésre, ápolásához pedig egy-két csodaszerre, amit akár házilag is kikeverhetsz. Bár a kő- vagy égetett kerámialapok alapvetően jóval nagyobb terhelést képesek elviselni, mint fából készült társaik, a fényezett felületű típusok éppen annyira sérülékenyek. Érdemes ezért ügyelned a rendszeres takarításukra, a por- és a homokszemcsék ugyanis könnyen maradandóan megkarcolhatják a lapokat. A bútorokat sem érdemes húzogatni rajtuk: a legjobb, ha ez utóbbiak aljára puha filcgombokat ragasztasz, hogy biztosan ne sértsék a padlót. A kerámia- és kőlapokat könnyű takarítani, a márvánnyal és a gránittal viszont óvatosan bánj, a vízcseppek ugyanis maradandó foltokat okozhatnak. Célszerű speciális felületápolót használnod a tisztításukra, mellyel nemcsak tisztán tarthatod a padlót, de fényét is megőrizheted

Fiatalító kúra kőpadlóra:

  • 300 g szitált, világos fahamu
  • erős textilzacskó
  • 10 l víz

A fahamut töltsd a zsákba, és jól kötözd be, majd helyezd egy nagy edénybe. A vizet főzd fel, öntsd rá a zacskóra, majd hagyd több órán keresztül állni. Ezután a zsákocskát kivéve a folyadékkal töröld fel a kőpadlót. A fahamus zsákot még egyszer felhasználhatod. Bár a padlót fiatalító szer előállítása időigényes, megéri a fáradozást, mivel nagyon hatásos is evőkanál tisztítópor – nem súrolópor! A padló durva szennyeződéseit először kenőszappannal dörzsöld be, azután nedves ruhával töröld át. Felfrissítésképpen használd a tisztítóporból és citromléből kevert pasztát – a mennyiség nagyjából egy négyzetméterre elegendő: dörzsöld be vele a felületet, majd tiszta vízzel töröld fel.

  • 4 teáskanál bútorfényező
  • 6 evőkanál ecet
  • 10 l víz

A nedvesség és a piszok gyorsan eltávolítható a kőpadlóról. Ha viszont azt szeretnéd, hogy fényes is legyen, a fenti hozzávalók összekeverésével készíts természetes fényesítőt, majd egy régi selyempapír segítségével fényesítsd át vele a padlót.

Forrás: Femina.hu

Reklámok

One response to “A kőpadló tisztítása

  1. Visszajelzés: Takarítás padlófűtés esetén « Tisztaság

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s