Perzsaszőnyeg tisztítása


persian_carpet

 

A kézi csomózású perzsaszőnyegek a többi szőnyeghez hasonlóan időközönkénti tisztítást, illetve karbantartást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, gyönyörű színvilágát, és még a szőnyeg anyaga is károsodhat.
A kézi csomózású perzsaszőnyegeknél kizárólag a finom kézi tisztítás és esetenként a kézi mosás ajánlott. Gépi mosáskor a durva eljárás és a vegyszeres kezelés tönkreteheti a gondos kézi munkát, a csomószerkezetet és a színek esetében előfordulhat az egymásba folyás.

A ruhakefével való tisztítás a legmegfelelőbb és a legkíméletesebb tisztítási forma. Először a szál ellenében, majd a szál irányában kell átkefélni a szőnyeget (havi gyakoriság).

Porszívóval való tisztítás esetén ügyelni kell, hogy a leggyengébb fokozaton végezzük a műveletet, mert a túl erős szívó hatásra megsérülhet, illetve tönkremehet a szőnyeg (heti gyakoriság).                                            

Foltok eltávolításakor, ha valamiért folyadék kerül a szőnyegre, a nedvességet azonnal fel kell itatni a szőnyeg szálai közül, mert fontos, hogy a nedvesség ne jusson át az alsóbb rétegekbe. Dörzsölni nem szabad, mert növekszik a folt és károsodik a szőnyeg. Ha már felitattuk a folyadékot, hideg vizes benedvesített ruhával nyomkodni kell a foltot a szélétől befele haladva.
Ezt addig kell ismételni, amíg a folt eltűnik. Ezután egy vízzel hígított ecetes ruhával átnyomkodjuk a foltot, így nem folynak össze a színek. Tisztítás után minél hamarabb meg kell szárítani a kezelt felületet, ventilátorral vagy hidegre állított hajszárítóval. Szárítás alatt többször át kell kefélni a szőnyeget, de a legutolsó átkefélés mindig szálirányba történjen.

Forró vizet és lúgos mosószert soha ne használjon tisztításhoz!

Moly: akkor jelenthet problémát, ha a szőnyegek nincsenek mindennapos használatban (pl. falon van vagy szekrényben). Védekezés a moly ellen: havonta 1x átkefélni a szőnyeget, levendulát kell mögé tenni, kerülni kell a nedves falra való felrakást. Mivel a szőnyegek komolyabb tisztítása nagy szaktudást igényel, ezért az itt felsorolt tippek és tanácsok csak általános irányelveket tartalmaznak, a tisztítás minden esetben az Ön felelősségére történik!

Viasz és rágógumi eltávolításakor plasztik zacskóba csomagolt jégkockákkal, meg kell keményíteni a viaszt vagy a rágógumit. Ezután egy életlen késsel óvatosan le kell kaparni a szennyező anyagot. A maradék viaszt egy, a foltra helyezett nedvszívó anyaggal és a rongyra tett meleg vasalóval lehet eltávolítani (nem lehet forró a vasaló). 

Forrás: http://www.agas.hu/

Reklámok

One response to “Perzsaszőnyeg tisztítása

  1. Nálunk a rágó támadt a szőnyegre. Örülök, hogy van megoldás erre is. Jobban hangzik, mint az “ecetes olló”. Köszi

    ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s